Mihál vidí v zmenách zákona o ochrane údajov konflikt záujmov

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 13:20 • 2 min
Mihál vidí v zmenách zákona o ochrane údajov konflikt záujmov

BRATISLAVA - Pri pripravovaní novely zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes v zrýchlenom legislatívnom konaní schválil parlament, vznikol konflikt záujmov.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to exminister práce a poslanec za SaS Jozef Mihál. Spoluautormi zákona boli totiž aj podpredseda Úradu na ochranu osobných údajov Jozef Dudáš a vedúca tamojšej sekcie právneho odboru Zuzana Valková. Tí sú zároveň na čele zboru lektorov, ktorý školí podnikateľov napríklad aj o legislatívnych zmenách. 

 

"Títo ľudia profitujú zo školení a seminárov pre podnikateľov, ktoré sa organizujú cez všelijaké súkromné eseročky. Je to pre nich výdatný zdroj bočných príjmov," skonštatoval na dnešnej tlačovej besede Mihál. "Tento zákon pripravovali samotní ľudia z úradu, ktorí na tom profitujú. Jednoducho, je tu konflikt záujmov," povedal exminister práce. "Dnes som na to upozornil v rozprave, ale minister (minister spravodlivosti Tomáš Borec, pozn. red.) sa nad tým len pousmial," vyhlásil Mihál, podľa ktorého dáva vláda na takúto činnosť tichý súhlas. 

 

Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov by už podľa schválenej novely nemali byť pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží, alebo nie. Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti ich prípadného porušenia. Výrazne majú tiež klesnúť pokuty v sadzobníku pokút. 

 

Doterajšie znenie zákona, ktoré je v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Normu považujú za administratívny nezmysel desaťročia. Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne. Pokuty označili zamestnávatelia za likvidačné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies