Mihál: V novele o sociálnom poistení Richter nevyužil príležitosť

NETKY.SK • 6 September 2013, 09:49 • 2 min
Mihál: V novele o sociálnom poistení Richter nevyužil príležitosť

BRATISLAVA – Opozičnému poslancovi za SaS Jozefovi Mihálovi je ľúto, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) nereagoval v novele zákona o sociálnom poistení na problémy, ktoré priniesla prax.

slovakia

left justify in out

Takto navrhnutú právnu normu preto v úvode štvrtého rokovacieho dňa 23. schôdze Národnej rady (NR) SR označil za "nevyužitú príležitosť".

Každý rok na jeseň sa podľa Mihála tento zákon novelizuje, ale nepovažuje to za nič mimoriadne, keďže aplikačná prax prináša problémy, ktoré treba riešiť. V aktuálnej novele mu však napríklad chýba úprava platenia odvodov z dohôd. Súčasná vláda podľa Mihála zaviedla odvody z dohôd s úľavami len pre študentov či dôchodcov. Ale všetci ostatní platia odvody z dohôd už od príjmu jedného eura.

Toto podľa Mihála spôsobuje problémy neziskovým organizáciám, napríklad športovým klubom, či rôznym centrám voľného času, alebo záujmovým združeniam. Napríklad, ak športový klub zamestná na dohodu rozhodcu, za zápas mu zaplatí desať eur. Z toho však musí odviesť odvody 3,50 eura. "To možno nie je veľa, ale nakopí sa to. A pre neziskovú organizáciu sú to v konečnom dôsledku tisíce eur ročne," argumentoval Mihál. Pýtal sa preto, kde na to má takýto klub vziať peniaze.

Novela zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce má samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) priniesť od budúceho roka menej povinností voči Sociálnej poisťovni (SP). Podnikateľom by sa na základe nej mala zrušiť prihlasovacia a odhlasovacia povinnosť pri platení povinných sociálnych odvodov. Mala by odbúrať najmä administratívnu záťaž podnikateľov, upraviť postup vymáhania pohľadávok Sociálnou poisťovňou a zlepšiť postavenie fyzických osôb v období starostlivosti o dieťa. Zmeny sa dotknú aj určovania vymeriavacieho základu SZČO. Ten by sa po novom už nemal posudzovať v závislosti od registrácie u správcu dane, ale od dosiahnutého príjmu z výkonu samostatnej zárobkovej činnosti. Zmeny sa dotknú aj dobrovoľného poistenia. To zanikne, ak dobrovoľne poistená osoba nezaplatí poistné dva kalendárne mesiace po sebe. 

Po prerokovaní tohto bodu programu čakajú na poslancov ďalšie navrhnuté zákony. Mali by napríklad diskutovať o nových volebných pravidlách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies