Mihál: Úrady práce nútili nezamestnaných, aby sa odpísali z evidencie

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 14:50 • 2 min
Mihál: Úrady práce nútili nezamestnaných, aby sa odpísali z evidencie

BRATISLAVA - Pozitívny vývoj miery nezamestnanosti na Slovensku je výsledkom komplexu legislatívnych opatrení vlády a schopnosti jej členov vyjednávať so sociálnymi partnermi.

slovakia

left justify in out

Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike. Jeho predchodca a poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Jozef Mihál sa domnieva, že dôvodom zlepšujúcich sa čísel sú umelé opatrenia na zníženie počtu nezamestnaných, ale tiež ekonomické oživenie v Európe.
      

Nezamestnanosť mierne klesá už štvrtý mesiac po sebe. V máji dosiahla hranicu 12,8 %, bez práce tak bolo 345.000 ľudí. Medziročne sa znížila o takmer 1,5 %. "Je to komplex legislatívnych a projektových vecí, ale aj schopnosť ministra a mojich kolegov vyjednávať a dohodnúť isté veci, ktoré môžu byť aj nepopulárne, ale presvedčiť partnerov, že sú potrebné," zdôvodnil Richter.
      

Bývalý šéf rezortu práce poukázal na rozdielnu metodiku Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) a štatistického úradu Európskej únie Eurostat, podľa ktorej je miera evidovanej nezamestnanosti v SR dlhodobo na úrovni okolo 14 %. "Ústredie práce nezapočítava do počtu disponibilných nezamestnaných ľudí, ktorí sú na krátkodobých aktivačných obecných prácach, alebo vykonávajú dobrovoľnícke služby," upozornil Mihál. Takýchto ľudí má byť približne 40.000. Úrady práce podľa neho zároveň vyvíjali nátlak na nezamestnaných, aby sa z evidencie dali odpísať, čím by sa nezamestnanosť umelo znížila. Má ísť o poberateľov dávok v hmotnej núdzi alebo ženy na rodičovskej dovolenke. Richter to odmieta.
      

Exminister doplnil, že dopyt po pracovnej sile zvýšili najmä veľké automobilky a ich subdodávatelia či elektrotechnický priemysel, a to vďaka celkovému oživeniu ekonomiky v Európe. "Aktuálnu potrebu väčšieho počtu pracovníkov riešia tieto firmy agentúrnymi zamestnancami," uviedol s tým, že takýto zamestnanec je oproti kmeňovému značne znevýhodnený. "Napríklad tým, že časť svojej mzdy dostáva cez cestovné náhrady, jeho mzda nie je porovnateľná so mzdou kmeňového zamestnanca, ale najmä tou neistotou, pretože môže skončiť doslova z hodiny na hodinu bez nároku na odstupné," zdôraznil.
      

Richter hovorí o tvrdých opatreniach, ktoré rezort práce v tejto súvislosti pripravuje. "Toto zamestnávanie je zneužívané. Ide nám o to, aby zamestnanci neboli zneužívaní, aby to malo aj efekt pre konkrétne firmy, ale zároveň, aby to zamestnancom prinieslo stabilitu v súvislosti so sociálnym zabezpečením," avizoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies