Mihál upozorňuje na problémy rodičov pri čerpaní materskej

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 15:53 • 2 min
Mihál upozorňuje na problémy rodičov pri čerpaní materskej

BRATISLAVA - Materskú môže okrem matky čerpať na Slovensku aj otec dieťaťa. V súčasnosti však rodičia narážajú v praxi na problém so súbežným vyplácaním tejto dávky obom rodičom. Ide najmä o prípady, ak je v rodine novonarodené a staršie dieťa.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to opozičný poslanec Jozef Mihál (nezaradený) počas rokovania o návrhu na zvýšenie materskej dávky, o ktorej rokuje parlament. Mihál vyzval ministerstvo práce, aby upravilo metodickým pokynom výklad zákona. "Stále viac a viac otcov využíva možnosť ísť na rodičovskú dovolenku," skonštatoval Mihál. Problém ale nastáva, ak je v rodine staršie dieťa a matka je tehotná s ďalším. Sociálna poisťovňa má v praxi robiť to, že pokiaľ je so starším na materskej otec a na ďalšiu materskú má ísť s mladším dieťaťom matka, tak otcovi neumožní, resp. komplikuje čerpanie tejto dávky.

 

Materská dávka by však podľa Mihála mala byť viazaná na dieťa a vo výklade zákona je chyba. Jasnejšie je to podľa neho definované pri rodičovskom príspevku, ktorý sa môže poskytovať len raz. "Pri materskej v prípade, že je v rodine novonarodené dieťa a staršie, majú rodičia právo na dve materské. Takto to má byť, nesúhlasím s tým ako to uplatňuje SP, že vypláca materskú len matke," povedal Mihál.

 

To, že na tento problém súbežného vyplácania materskej v praxi rodičia narážajú, pripustil aj minister práce Ján Richter (Smer-SD). Uviedol, že týmto problémom sa už zaoberá a bude sa snažiť, aby sa problémy odstránili.

 

Muž môže poberať materskú pod podmienkou, že bude nemocensky poistený najmenej 270 dní, resp. 9 mesiacov. Na jej čerpanie má nárok v období 28 týždňov od vzniku nároku na túto dávku a poberať ju môže len do dovŕšenia tretieho veku dieťaťa. Ďalšou podmienkou je, že dieťa prevezme do svojej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona