Mihál: Systém sociálnych služieb by mal od podlahy upraviť nejaký mesiáš

NETKY.SK • 27 November 2013, 17:31 • 2 min
Mihál: Systém sociálnych služieb by mal od podlahy upraviť nejaký mesiáš

BRATISLAVA – Zákon o sociálnych službách a vlastne celý jeho systém potrebuje úplnú zmenu "od podlahy". Vyhlásil to dnes v rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o sociálnych službách opozičný poslanec NR SR zo SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál.

slovakia

left justify in out

Najradšej by celý zákon zrušil a začal úplne odznovu. Ale keďže to nejde, pripojil sa ku kolegom z opozície, Viliamovi Novotnému z SDKÚ-DS a Monike Gibalovej z KDH, a žiadal, aby sa prerušilo rokovanie o tomto zákone a vrátil sa späť na prepracovanie rezortu práce. "Priatelia, tento systém nemá ani hlavu, ani pätu," zdôraznil Mihál. Preto, ak sa ho niekto snaží zreparovať, je to podľa neho veľmi ťažké. "Bohužiaľ, chýba tu niekto, kto by tomu systému nielen dokonale rozumel a mal za sebou dobrú prax, ale kto by bol aj schopný urobiť skutočne systémové zmeny," doplnil. Priznal, že keď bol ministrom, nevedel to urobiť, lebo "sa skrátka nedalo všetko stíhať".

"Pokým sa tu nezjaví nejaký mesiáš, a to myslím úplne vážne, kto sa do toho obuje poriadne a poctivo, budeme sa tu stále takto každého pol roka – rok doťahovať," opísal Mihál. V celej veci vidí dva základné problémy. Prvým je to, že podľa neho jednoducho neexistujú peniaze na systém sociálnych služieb. A keď sa občas nájde pár financií navyše, tým sa len prekryjú tie najhoršie "boľačky". "Ale to nie je systémové riešenie," kritizoval Mihál. Druhým problémom je podľa neho fakt, že stále existuje diskriminácia medzi verejnými a neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb. Chápe snahu ministra, že sa pokúša touto novelou riešiť pálčivé otázky tohto systému, ale nie sú podľa neho riadne dotiahnuté.

Navrhovanej novely sa zastala poslankyňa zo Smeru-SD Jana Vaľová. "Som rada, že minister predložil túto novelu," vyhlásila. Priznala, že návrh nerieši úplne financovanie sociálnych služieb, ale to podľa jej slov ani nemôže, keďže tento problém sa tiahne dlho a je príliš zložitý na to, aby prišli okamžité riešenia. "Ale začali sme to riešiť," doplnila Vaľová. Vyzvala poslancov, aby do novely, ktorú ministerstvo práce plánuje predložiť opäť v roku 2014, predložili riešenia alebo sa ich pokúsili hľadať. "Čakáme od vás pomoc," uviedla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies