Mihál: Súbeh dávok a príjmu je nesystémový

NETKY.SK • 15 Október 2014, 15:55 • 2 min
Mihál: Súbeh dávok a príjmu je nesystémový

BRATISLAVA - Vládou navrhovaný súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) nie je systémové, ani dlhodobé opatrenie.

slovakia

left justify in out

Označil ho za izolované riešenie, ktoré je pokusom vlády na občanoch. "Po roku výhod skončia a ľudia zo zamestnania odídu, motivácia pracovať vyprchá,“ povedal Mihál. Upozornil tiež na podľa neho nešťastnú hranicu 760 eur, od ktorej podpora štátu skončí.

 

Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) v rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi zdôraznil, že predložené opatrenie vlády je diskriminačné voči ostatným nezamestnaným. Považuje ho za krátkodobé, populistické a marketingové riešenie. "Dlhodobo nezamestnaný si nevie nájsť prácu ani za minimálnu mzdu,“ povedal Novotný. 

 

Od začiatku budúceho roka sa má na Slovensku zaviesť súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi. Nárok na pomoc v hmotnej núdzi majú mať pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nepresahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, čo má byť v budúcom roku 760 eur. Má sa to vzťahovať aj na tých nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako jeden rok a nie sú evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce. Prvých šesť mesiacov majú mať tieto osoby nárok na osobitný príspevok v sume 126,14 eura mesačne a ďalší polrok majú od štátu dostávať príspevok v sume 63,07 eura mesačne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies