Mihál: Nový typ sociálnych podnikov je dobrá myšlienka, pokiaľ sa nezneužije

NETKY.SK • 23 September 2015, 11:51 • 2 min
Mihál: Nový typ sociálnych podnikov je dobrá myšlienka, pokiaľ sa nezneužije

BRATISLAVA – Dlhodobá nezamestnanosť na Slovensku by sa mala riešiť cez sociálne podniky. Ich financovanie má byť napojené na obecné samosprávy, čo je podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) dobrá myšlienka, pokiaľ sa nezneužije.

slovakia

left justify in out

"Ak sa vytvoria miesta pre dlhodobo nezamestnaných, bude to prínosom. Samozrejme, treba kontrolovať toky financií, aby sa nezneužili, nekupovali drahé autá a nevytvárali nejaké manažérske nezmyselné pozície s vysokými platmi. Veríme, že sa toto podarí zvládnuť a dopadne to dobre," povedal poslanec a podotkol, že iniciatíva ministerstva práce prichádza neskoro, až na konci vládnutia.

 

"Európsky sociálny fond má slúžiť ako jeden zo zdrojov financií. Ďalší zdroj bude vlastný majetok obce, presnejšie pôžička, ktorú môže za výhodných podmienok získať. Dôležité je, že tento projekt je nastavený striktne neziskovým spôsobom a jeho cieľom by malo byť najmä zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných," priblížil TASR poslanec. Takto by sa podľa Mihála už nemala opakovať prax, keď si sociálne podniky zobrali zaškolených zamestnancov z inej firmy.

 

Nezamestnanosť sa na Slovensku znižuje, ale stúpa počet extrémne nezamestnaných. Mihál zlepšenie situácie pripisuje zlepšeniu ekonomickej situácie Slovenska. Ako zdôraznil, pre zamestnávanie ľudí s nízkou kvalifikáciou sú potrebné systémové zmeny. Medzi ne patrí najmä zmena zákona o minimálnej mzde, ktorý vytvára bariéry pre zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných. Riešením by podľa neho bolo zrušenie minimálnej mzdy na určitú dobu zamestnávania týchto ľudí, počas ktorej by získali pracovné návyky. Podľa Mihála sa netreba báť ani takých zmien v Zákonníku práce, ktoré by drobným podnikateľom a živnostníkom umožnili týchto ľudí jednoduchšie zamestnávať. "Dnes je Zákonník práce šitý pre veľké firmy, ktoré s jeho dodržiavaním problém nemajú a množstvom povinností zaťažuje aj malé podniky a živnostníkov," povedal TASR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies