Mihál neuspel, zamestnanci OZ budú aj naďalej platiť odvody z dohôd

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 11:36 • 2 min
Mihál neuspel, zamestnanci OZ budú aj naďalej platiť odvody z dohôd

BRATISLAVA - Dohodári, ktorí pracujú pre občianske združenia (OZ), budú aj naďalej platiť odvody z dohôd. Parlament totiž dnes odmietol pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Jozefa Mihála (SaS), aby spomínaní dohodári odvody platiť nemuseli.

slovakia

left justify in out

Návrh dal k vládnej novele zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úrady vlády SR. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) neodporúčal zmenu schváliť, keďže ako povedal, ide nad rámec zákona.

Problém odvodov trápi podľa Mihála napríklad športové kluby, ktoré na dohody zamestnávajú trénerov či rozhodcov. Ale aj ďalšie občianske združenia v oblasti kultúry či centrá voľného času a rôzne organizácie, ktoré zabezpečujú pre žiakov záujmové krúžky. Mihál pripomenul, že k zavedeniu odvodov z dohôd pristúpila vláda Roberta Fica (Smer-SD) od januára tohto roku. "Poškodilo to sféru tretieho sektora a súčasne aj fungovanie slovenského športu," argumentoval Mihál.

Samotná novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úrady vlády SR v pléne prešla. Od septembra zavedie do praxe novinku, na základe ktorej bude môcť tento úrad poskytovať dotácie aj na rozvoj športu. Podľa novely by mohli žiadatelia získať dotáciu na podporu regionálneho, mládežníckeho alebo akademického športu, miestnych alebo regionálnych športových podujatí, športových podujatí nižších skupín či nákup športovej výbavy. Dotácie by mali slúžiť aj na výstavbu, údržbu a využitie ihrísk, štadiónov a inej športovej infraštruktúry zameraných predovšetkým na deti a mládež.

Poslanci dnes zároveň schválili vládny návrh zákona z dielne agrorezortu. Ide o novelu zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve. Cieľom novely je ochrana pôdy a domácich roľníkov. Po novom bude môcť poľnohospodár dokončiť na parcele svoj zámer, aj keď sa zmení majiteľ pozemku či hranice pozemku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies