Mihál navrhol oslobodiť odmeny členov volebných komisií od dane

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 14:30 • 2 min
Mihál navrhol oslobodiť odmeny členov volebných komisií od dane

BRATISLAVA - Poslanec Jozef Mihál (SaS) navrhuje oslobodiť odmeny členov volebných komisií nielen od zdravotných odvodov, tak ako to mienia jeho kolegovia Viliam Novotný a Ľudovít Kaník (obaja SDKÚ-DS), ale rovno od dane.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v rámci rozpravy k ich návrhu novely zákona o zdravotnom poistení. Kaník s Novotným chcú vyňať odmeny z príjmov zo závislej činnosti tak, aby sa z nich nemuselo platiť zdravotné poistenie. Dôvodom je podľa nich zbytočná administratíva, keďže samosprávy musia na jeden deň konania volieb do zdravotných poisťovní nahlasovať desaťtisíce členov volebných komisií a deň po voľbách ich následne odhlásiť. Podľa Mihála ak by bol takýto príjem oslobodený od dane, automaticky by nepodliehal ani povinnosti na sociálne poistenie, ktoré sa už neplatí ani v súčasnosti a nepodliehal by ani zdravotným odvodom.

 

Mihál pripomína, že aj platenie daní si vyžaduje niekoľko administratívnych úkonov, ktoré niečo stoja. "Keby sa znížil tento príspevok tak, aby v čistom zostal rovnaký pre člena volebnej komisie a keby sa v zákone o daní z príjmov povedalo, že tento príspevok je od dane oslobodený, tak tým pádom máme vybavené aj zdravotné poistenie a nebude s tým spojená žiadna iná administratíva ako to, že tomu človeku tie peniaze treba vyplatiť," uviedol Mihál. 

 

Novotný tvrdí, že zvažovali aj takúto možnosť. Nakoniec sa však priklonili k jednoduchšej verzii, aby aspoň čiastočne odbremenili úradníkov. Pripomína, že kým platba na zdravotné poistenie z odmien vychádza na 1,58 eura, daň je vo výške viac ako sedem eur. Pri výške zdravotných odvodov je podľa neho absurdné robiť 69 tisíc prihlášok a odhlášok do zdravotných poisťovní, v prípade daní však narazil na to, či by bol dopad na verejné financie kompenzovaný ušetrenými administratívnymi nákladmi. "To ma nakoniec zabrzdilo a riešim len zdravotné poistenie," povedal Novotný. Ako dodal, ak by táto novela nebola úspešná, tú ďalšiu by predkladali v Mihálom navrhovanej verzii. 

 

Predkladatelia v novele zákona o zdravotnom poistení navrhujú, aby sa zdravotné odvody neplatili z odmien za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie, predsedu, člena a zapisovateľa komisie pre referendum. Zmeny chcú Novotný s Kaníkom presadiť tak, aby boli účinné ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 24. mája toho roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies