Mihál: Ľudia by mali využiť otvorenie 2. piliera na vstup do neho

NETKY.SK • 15 Marec 2015, 13:38 • 2 min
Mihál: Ľudia by mali využiť otvorenie 2. piliera na vstup do neho

BRATISLAVA - Sporitelia by mali využiť možnosť otvorenia 2. dôchodkového piliera a vstúpiť do neho. Odporúčajú to niektorí opoziční poslanci. Sporitelia dostanú možnosť vystúpiť z druhého piliera od 15. marca do 15. júna tohto roka.

slovakia

left justify in out

Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za stranu SaS Jozefa Mihála a exministra práce, ak by sporitelia z 2. piliera odišli, čaká ich s vysokou pravdepodobnosťou v starobe nižší dôchodok. Dodáva, že nejde o strašenie, ale o dôsledky demografických zmien.
      

Na Slovensku sa totiž rodí málo detí a postupne pôjdu do dôchodku silné generácie dnešných päťdesiatnikov a štyridsiatnikov. Preto sa už teraz znižuje valorizácia dôchodkov a od roku 2017 sa začne zásadne zvyšovať dôchodkový vek. "Je reálne, že aj samotná výška novopriznávaných dôchodkov zo Sociálnej poisťovne bude nižšia, ako je teraz. Zároveň si treba uvedomiť, že ak dnes niekto z 2. piliera vystúpi, tak aj keby sa v budúcnosti znova otvoril, už sa mu súčasné úspory nikdy nevrátia," uviedol v stanovisku pre médiá Mihál.
      

Využiť príležitosť na vstup, a šetriť si tak na dôchodok, by mali podľa Mihála ľudia mladší ako 50 rokov a mali by si vybrať indexový fond. "Aj keď máte nízky príjem, netreba sa báť rizika vstupu do 2. piliera. Novozavedený minimálny dôchodok dostanete rovnaký aj vtedy, ak by bol pre vás druhý pilier nevýhodný," dodal.
      

Podobný názor ako Mihál má aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO). "Dostala som sa k prepočtom, ktoré hovoria, že ak bude zavedený minimálny dôchodok, tak v podstate ľuďom s nízkym príjmom sa ani nevyplatí vystupovať z 2. piliera. To je trochu taký paradox, pretože vládna strana Smer-SD otvára 2. pilier, aby mali ľudia možnosť prejsť do Sociálnej poisťovne a ak sa prijme minimálny dôchodok, tak ten dôvod sa stratí a otvorenie 2. piliera bude dobré len preto, aby ľudia mohli vstúpiť do 2. piliera," doplnila Jurinová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies