Mihál: Ideme do bankrotu dôchodkového systému, ak budeme takto pokračovať

NETKY.SK • 13 December 2013, 07:38 • 2 min
Mihál: Ideme do bankrotu dôchodkového systému, ak budeme takto pokračovať

BRATISLAVA - S dôchodkovým systémom to na Slovensku nie je dobré a smeruje do bankrotu, ak budeme takto ďalej pokračovať. Vyhlásil to v závere 11. rokovacieho dňa 27. schôdze Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec za SaS a bývalý minister rezortu práce Jozef Mihál. Spravil tak počas rozpravy k návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne (SP) na rok 2014.

slovakia

left justify in out

Mihál kritizoval takzvaný prvý dôchodkový pilier, z ktorého sa vyplácajú dôchodky súčasným penzistom. Tým, že Sociálnej poisťovni klesajú príjmy z odvodov, štát musí poisťovňu dotovať, aby mala z čoho vyplácať dôchodky. Za dôvodom poklesu príjmov vidí okrem demografie aj politiku súčasnej vlády. V roku 2014 tak musí ísť zo štátnej kasy na dôchodky 1,061 miliardy eur. 

Táto dotácia štátu do poisťovne bude podľa Mihála predstavovať semu 80 eur na jedného dôchodcu. "Keby táto dotácia do SP neprišla, dôchodky, ktoré poberajú súčasní dôchodcovia, by boli nižšie o 80 eur," vyčíslil poslanec. Takýto je podľa neho súčasný stav v Sociálnej poisťovni. "A treba si to otvorene povedať, pokým sa úplne nezosype," zdôraznil Mihál, pričom apeloval na poslancov vládneho Smeru-SD. 

Nechce však hovoriť ani slovo proti rozpočtu SP, pretože chápe, že prvý pilier tak, ako funguje dnes, je neudržateľný. Za to však podľa neho nemôže ani jej riaditeľ. Žiadal však vládu a Smer-SD, aby diskutoval o tomto probléme a neodsúval ho na budúce vlády. "Poďme sa o tom seriózne baviť. Jednou z možností je prijať ústavný zákon o dôchodkovom systéme na Slovensku," vyzval Mihál plénum. 

Jeho slovám oponovali viacerí členovia vládneho Smeru-SD. Venovali sa však najmä druhému dôchodkovému pilieru, kde si dnes ľudia sami sporia na dôchodky. Podľa Miroslava Číža (Smer-SD) opoziční poslanci hovoria klamstvá. Žiadal, aby o druhom pilieri hovorili verejne a spomenuli krajiny, kde ho dnes rušia. Jeho stranícka kolegyňa Darina Gabániová (Smer-SD) by ho napríklad hneď zrušila. 

Na to však Mihál reagoval tým, že pokiaľ ide o druhý pilier, vláda ho mohla už predsa zrušiť a doteraz tak neurobila. Práve naopak, zvýšila odvody ľudí pre správcovské spoločnosti, ktoré spravujú úspory. 

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v piatok 13. decembra. Čakajú ich ďalšie neprediskutované body, hneď ráno by mali hovoriť o utajených materiáloch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona