Mihál: Ak nebude na jar potrebná korekcia rozpočtu, nechám si narásť bradu

NETKY.SK • 10 December 2013, 11:21 • 2 min
Mihál: Ak nebude na jar potrebná korekcia rozpočtu, nechám si narásť bradu

BRATISLAVA - Najneskôr na jar alebo začiatkom leta bude musieť minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) urobiť korekciu štátneho rozpočtu tak, že zníži odhad príjmov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes podpredseda SaS Jozef Mihál s tým, že ak sa tak nestane a oprava rozpočtu nebude, nechá si narásť bradu.

"Nepáči sa nám, že príjmy štátneho rozpočtu sú postavené na neustálom zvyšovaní daní a odvodov, pričom takto vláda predpokladá, že dostane do rozpočtu viac zdrojov. Sú to chybné predpoklady. Napríklad živnostníkom masívne zvýšili odvody, tí však do Sociálnej poisťovne zaplatili tento rok rovnako ako vlani. Štyridsaťtisíc živnostníkov jednoducho zmizlo a prestali platiť dane a odvody," upozornil opozičný poslanec na dnešnom brífingu.

Podľa jeho slov to isté sa stane aj pri firmách, najmä menších. "Zvýšením daňového zaťaženia nepríde k tomu, že štát dostane viac peňazí, ale nastane opačný efekt. V marci, v čase daňových priznaní, Kažimír zistí, že štát bude musieť týmto menším firmám vrátiť preplatky vyplývajúce z toho, že platili pomerne vysoké preddavky," avizuje Mihál.

Líder SaS Richard Sulík označil za jediné plus návrhu štátneho rozpočtu výšku deficitu, ktorý už nie je osem percent, ako sa stalo za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), ale necelé tri. Zároveň však vidí v zákone roka päť závažných problémov. "K udržateľnosti deficitu prispieva skutočnosť, že sa výrazne menej investuje. Počas našej dvojročnej vlády sa preinvestovalo päť miliárd eur, v rokoch 2013 a 2014 to nebude ani polovica," podotkol.

Druhý problém podľa jeho slov spočíva v tom, že nečerpanie eurofondov pomáha znižovať deficit. "Na jednej strane Robert Fico hovorí, ako je výhodné, že dostávame eurofondy, na druhej strane sa oplatí ich nečerpať, lebo nemíňame na spoluúčasť," tvrdí. Problém číslo tri sú jednorazové príjmy štátu ako "príjem z predaja ropných zásob, likvidácia druhého piliera alebo predaj telekomunikačných licencií".

Sulík je zároveň presvedčený, že minister Kažimír nie je poctivý hospodár, lebo nezapísal do rozpočtu všetky budúce dlhy. "Napríklad tam chýba dlh, ktorý vznikne v zdravotníctve. Piaty problém je, že bežné výdavky rastú veľmi rýchlo, tempom 5,3 percenta, zároveň bežné príjmy sú nižšie, ako Kažimír odhadoval," dodal. Podpredsedovi SaS Ľubomírovi Galkovi sa zase nepáči neúmerné navyšovanie rozpočtov silových rezortov. Spomenul ministerstvo vnútra aj rozpočty tajných služieb, ktoré budú vyššie ako tento rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies