Migrantov pribúda, Europarlament vyzýva členské štáty, aby začali plniť migračné kvóty, ktoré sú pre krajiny povinné

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 14:22 • 2 min
Migrantov pribúda, Europarlament vyzýva členské štáty, aby začali plniť migračné kvóty, ktoré sú pre krajiny povinné

BRUSEL - Na prijatie migrantov na základe povinných kvót dnes vyzval členské štáty EÚ Európsky parlament (EP).

slovakia

left justify in out

Do septembra by mali prijať 160.000 žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka, čo je však pri doterajšom tempe prerozdeľovania podľa eurokomisára pre migráciu Dimitrisa Avramopulosa nereálne. Členské štáty neprijímajú azylantov na základe odsúhlasených kvót dostatočne rýchlym tempom a niektoré túto povinnosť ignorujú.

 

Europoslanci dnes preto prijali právne nezáväzné uznesenie, ktorým členov Únie vyzývajú, aby prijali migrantov. Túto povinnosť by si mali splniť do septembra. Len 18.418 žiadateľov o azyl, teda približne 11 percent z celkového počtu, doteraz prijali jednotliví členovia EÚ na základe povinných kvót. Avramopulos očakáva, že štáty prijmú do septembra len jednu štvrtinu zo 160.000 azylantov.

 

Europoslanci v uznesení kritizujú, že niektoré štáty majú"príliš prísne a diskriminačné preferencie pri prijímají azylantov a prijímajú napríklad len slobodné matky alebo odmietajú žiadateľov niektorých národností".

 

K naplneniu relokačných kvót majú najbližšie Malta a Fínsko. Niektoré členské štáty, napríklad Bulharsko, Chorvátsko a Slovensko, prijímajú azylantov len v obmedzenom rozsahu a Maďarsko a Poľsko kvóty plniť odmietajú. EP vyzval eurokomisiu, aby v tejto veci zvážila použitie sankčných mechanizmov.

 

Povinnosť prijať žiadateľov o azyl na základe kvót z Talianska a Grécka vyplýva členským štátom z hlasovania ministrov vnútra zo septembra 2015. Maďarsko, Slovensko, Česká republika a Rumunsko vtedy hlasovali proti kvótam a Fínsko sa zdržalo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies