Utečenecká kríza: Maďari zatvorili hranice so Srbskom, migranti utekajú do Chorvátska

NETKY.SK • 16 September 2015, 13:06 • 2 min
Utečenecká kríza: Maďari zatvorili hranice so Srbskom, migranti utekajú do Chorvátska

ŠÍD - Chorvátska polícia zachytila dnes na území svojej krajiny prvú skupinu migrantov prichádzajúcich zo Srbska po uzavretí južných hraníc Maďarska, kadiaľ sa doteraz hromadne presúvali smerom na západ. S odvolaním sa na miestnych novinárov o tom informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Najmenej 100 ľudí sa podľa kameramana Reuters dostalo do Chorvátska, ktoré je najnovším členom EÚ, pešo cez kukuričné polia pri meste Šíd na severozápade Srbska. Väčšinu z nich priviezli autobusy z južnej hranice Srbska s Macedónskom, ďalší využili na presun taxíky. Niektorí z týchto migrantov sa identifikovali ako Iračania.

 

Počet zadržaných migrantov v Maďarsku sa po zatvorení hraníc znížil na 366

 

Z mesta Preševo na juhu Srbska, kam prichádzajú každý deň tisíce ľudí z Macedónska, podľa srbských médií vyrazilo do Šídu najmenej desať autobusov s migrantmi. Autobusy pôvodne vozili migrantov k hranici s Maďarskom, kde však od utorka platí sprísnený režim a je tak pre nich prakticky nepriechodná.

 

Rakúsko začalo kontrolovať priechody na hranici s Maďarskom

 

Mnohí migranti teraz dúfajú, že sa cez Chorvátsko dostanú do Slovinska, ktoré je súčasťou schengenského priestoru, a odtiaľ budú môcť pokračovať do Rakúska a Nemecka, uvádza Reuters. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič v utorok vyhlásil, že Záhreb má pripravený "núdzový plán pre prípad prílevu tisícov utečencov", jeho podrobnosti však neprezradil.

 

Migračný úrad v Maďarsku postupne odmieta všetky žiadosti o azyl

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona