Migranti v Palerme predávajú drogy Cosy Nostry, no starosta ich aj naďalej obhajuje

NETKY.SK • 14 August 2017, 09:29 • 2 min
Migranti v Palerme predávajú drogy Cosy Nostry, no starosta ich aj naďalej obhajuje

PALERMO – Sicílska metropola si pomaly zvyká na prítomnosť desiatok tisíc utečencov predovšetkým z Afriky. Mnohí z nich sa už aklimatizovali a našli si prácu, iní sa zas uchýlili k nelegálnej činnosti a pridali sa k preslávenej sicílskej mafii Cosa Nostra. Na stranu utečencov sa postavil miestny starosta Leoluca Orlando, ktorý zastáva názor, že je nezmysel rozlišovať medzi politickými a ekonomickými migrantami.

slovakia

left justify in out

Migrácia a Palermo, sú slová, ktoré sa spájajú už od nepamäti, pretože veľkú časť obyvateľstva vždy tvorili prisťahovalci. Momentálne ostrov zažíva inú migračnú krízu ako v minulosti. Na ostrove, kde žije približne 5-miliónov obyvateľov zrazu pribudlo 400-tisíc Afričanov, čo predstavuje značnú záťaž. „Za posledné roky sa na ostrove výrazne zvýšil počet utečencov. Veľmi často len posedávajú na vlakovej stanici. Nájdete ich aj v parku, neďaleko prístavu,“ opisuje situáciu vlakový sprievodca Giorgo, ktorý pravidelne jazdí na trase medzi Palermom a Katániou.

 

Pri pohľade na park sa človeku naskytá pohľad na Afričanov, ktorí si tam postavili provizórne bývanie. Veľký počet z nich sa nachádza aj priamo v centre mesta, neďaleko hlavnej vlakovej stanice, pričom historické centrum, ktoré bolo zbombardované počas 2. svetovej vojny a donedávna zívalo prázdnou, je plné ľudí. Môže za to migračná vlna, ktorá dosahuje nevídaných rozmerov. V meste žije približne 30-tisíc registrovaných cudzincov, pričom tých neregistrovaných je oveľa viac.

 

Mesto zaznamenalo odliv pôvodného obyvateľstva, ktorí sa rozhodli opustiť svoje domovy. Centrum obsadili prisťahovalci, ktorí si tam prenajímajú izby či byty. Za posledných pár rokov sa tým šikovnejším podarilo dostať do miestnej komunity a nájsť si slušnú prácu. „Viete, mi tu s ľuďmi z cudziny žijeme každý deň. Už dlho. Nie je to nič neobvyklé. Kto pracuje a snaží sa zapojiť, toho miestni zoberú medzi seba, akoby bol rodený Sicílčan,“ povedal barman Fabio z miestnej reštaurácie.

 

Osudy prisťahovalcov sa rôznia. Niektorí boli schopní zohnať si prácu a usadiť sa, iní žiaľ toľko šťastia nemali a na živobytie si zarábajú predajom drog. Talianske média najčastejšie v tejto súvislosti spomínajú migrantov z Nigérie. Takéto stratené existencie najčastejšie využíva mafia, bez ktorej by sa asi len ťažko mohli venovať predaju drog, ktorá tu má tento biznis pod palcom. Palermská polícia uviedla, že mafia víta takýchto prisťahovalcov, pretože v posledných rokoch prišla o stovky svojich členov, ktorí skončili vo väzení. Ich prázdne miesto zabrali mladý Afričania, ktorým sa v Palerme nepodarilo nájsť si prácu.

 

V praxi tento obchod medzi mafiou a Nigérijčanmi funguje úplne jednoducho. Tí nakúpia drogy od mafie a predávajú ich na ulici. Pritom každý jeden dealer zaplatí 120 eur týždenne mafii ako výpalné, respektíve povinný poplatok za predaj narkotík na „ich“ ulici. Dealeri majú v ponuke všetko. Od marihuany po heroín. Niektorí dokonca predávajú aj prostitútky z Afriky. Rýchle zárobky ich na tejto nelegálnej činnosti lákajú najviac, aj keď riskujú zatknutie či vyhostenie z krajiny.

 

Tieto dve tváre Palerma sa snaží spojiť starosta mesta Leoluca Orlando, ktorý sa stavia na stranu prisťahovalcov. Veľa krát ich dokonca vítal v prístave, kam ich vozí buď pobrežná stráž alebo neziskové organizácie so slovami „Ste tu vítaní, to najhoršie už máte za sebou“. Orlando tlačí na zástupcov Únie i v otázke ekonomických migrantov. „Ľudia majú právo hľadať lepší život,“ uviedol starosta v rozhovore. „Keď vám ide o život kvôli vojne, tak vás tu privítajú. Ale ak umierate, lebo nemáte čo jesť, tak nikoho nezaujímate.

To predsa nedáva zmysel. Ekonomický migranti sú najzraniteľnejší, pretože nemajú nárok na povolenie k pobytu,“ myslí si starosta.

 

Podľa Orlandovho názoru Európa potrebuje migrantov do sektorov v ktorých Európania nemajú záujem pracovať, ako je napríklad poľnohospodárstvo. Starosta je ďalej presvedčený o tom, že európska migračná politika svojim odmietavým postojom k migrantom podporuje organizovaný zločin. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies