Migranti v Maďarsku nie sú epidemiologickou hrozbou, riziko nákazy však existuje

NETKY.SK • 24 August 2015, 12:42 • 2 min
Migranti v Maďarsku nie sú epidemiologickou hrozbou, riziko nákazy však existuje

BUDAPEŠŤ - Migranti prichádzajúci do Maďarska neznamenajú pre maďarské obyvateľstvo epidemiologickú hrozbu, avšak riziko nákazy existuje, vyhlásila dnes vo verejnoprávnej televízii M1 hlavná lekárka maďarskej zdravotnej služby Judit Pallerová.

slovakia

left justify in out

"Obyvatelia Maďarska sú dobre chránení pred nákazou aj vďaka vysokej miere zaočkovania," zdôraznila Pallerová, podľa ktorej riziko spočíva v tom, že nie je možné spoznať zdravotný stav migrantov a v krajinách ich pôvodu platia iné epidemiologické pravidlá.

 

Podľa jej slov sú migranti najčastejšie nakazení vírusovou hepatitídou typu B a typu C, syfilisom, ale aj AIDS. Tieto sa však šíria iba pohlavným stykom a krvou. Dobrovoľníci, ktorí utečencom pomáhajú, nie sú ohrození, ak dodržia predpisy - používajú príslušné ochranné prostriedky a pravidelne si umývajú ruky dezinfekčnými prostriedkami, dodala hlavná lekárka.

 

Žiadateľov o azyl je veľmi problematické vyšetriť. Zo 14.000 predvolaných migrantov, o ktorých zberné tábory informovali okresného lekára, sa na vyšetrenia dostavilo doposiaľ iba necelých 500.

 

Ďalším problémom podľa jej slov je, že neskôr aj tí, čo absolvovali zdravotné vyšetrenie, ušli. "Bolo by potrebné zvážiť, či by počas tohto procesu nebolo lepšie migrantov umiestniť tak, aby nemohli odísť," povedala Pallerová.

 

 

Prisťahovalecký úrad prijme kvôli migrácii 485 nových pracovníkov

 

 

Maďarský Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) začal obsadzovať 485 nových pracovných miest, ktoré vytvorili kvôli pretrvávajúcej migračnej vlne, informoval dnes denník Magyar Hírlap.

 

Väčšina nových pracovníkov úradu bude mať pracovnú zmluvu na dobu určitú s platnosťou do augusta budúceho roka.

 

Úlohy orgánov pre utečeneckú otázku budú plniť tí, ktorí vo výberovom konaní dostanú štatút vládnych úradníkov. A zamestnanci prijatí so štatútom zamestnanca verejnej správy budú pracovať na fungovaní zberných táborov umiestnených v drvivej väčšine na vidieku.

 

Denník pripomína, že vláda avizovala vybudovanie dvoch nových zberných táborov s celkovou kapacitou 2000 migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona