Migranti v EÚ často pracujú pre tieňovú ekonomiku, sú vykorisťovaní

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 18:42 • 2 min
Migranti v EÚ často pracujú pre tieňovú ekonomiku, sú vykorisťovaní

BRUSEL - Rasizmus, ktorý je v EÚ neraz sprevádzaný protiimigračnou politikou, často núti migrantov pracovať v tieňovej ekonomike, kde sú ľahkým terčom vykorisťovania. Uvádza sa to v dnes zverejnenej štúdii Európskej siete proti rasizmu (ENAR).

slovakia

left justify in out

Organizácia, ktorá spája lokálne občianske združenia bojujúce proti rasizmu a ktorá má podporu Európskej komisie, vo svojej správe upozornila, že rasizmus a zaostávanie v integračných prístupoch národných vlád vytvárajú veľké rozdiely v zamestnanosti medzi migrantmi a štátnymi príslušníkmi členských krajín EÚ.

 

Podľa správy ENAR zarábajú ľudia s určitým pôvodom - najmä z afrických alebo východoeurópskych štátov - v mnohých krajinách Únie menej ako štátni príslušníci týchto krajín zastávajúci rovnaké pracovné pozície.

 

V Belgicku napríklad niektorí zamestnávatelia vyšli v ústrety "diskriminačným" požiadavkám svojich zákazníkov. Z celkového počtu 176 agentúr zameraných na upratovacie služby reagovalo vyše 60 percent ústretovo, ak ich klienti chceli len belgickú upratovačku.

 

ENAR upozornila, že migranti s právom na zamestnanie sú často nútení vykonávať prácu, ktorá je nižšia ako ich odborná kvalifikácia, a končia v odvetviach, ako sú domáce práce, opatrovanie ľudí, stavebníctvo, poľnohospodárstvo, ale aj prostitúcia a sexuálny priemysel.

 

Ide o ťažko regulovateľné pracovné miesta, najmä ak pracujúci cudzinci bývajú v domácnosti osôb, ktoré ich zamestnávajú, a preto môžu byť oveľa ľahšie vykorisťovaní a bez znalosti úradov.

Správa, ktorá skúmala situáciu v členských štátoch EÚ s výnimkou Slovenska a Holandska, upozornila, že rasizmus bol v poslednom období poháňaný rastúcou protiimigračnou rétorikou v národnej politike, okrem iného nárastom vplyvu extrémne pravicových politických strán.

 

Podľa štúdie ENAR sú v popredí negatívneho zmýšľania väčšinovej spoločnosti najmä moslimskí migranti, často spájaní s terorizmom, potom cudzinci rómskeho pôvodu a migranti z Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies