Migranti v Bulharsku sú podľa ľudskoprávnej organizácie vystavení týraniu

NETKY.SK • 13 November 2015, 11:02 • 2 min
Migranti v Bulharsku sú podľa ľudskoprávnej organizácie vystavení týraniu

BELEHRAD/SOFIA- Migranti prechád zajúci Bulharskom boli vystavení bitiu, vyhrážkam a inému týraniu zo strany policajtov, informovala dnes organizácia Belehradské centrum pre ľudské práva (BCĽP). Bulharský úrad pre utečencov však uviedol, že žiadne takéto sťažnosti nedostal, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Utečenci z Afganistanu, Sýrie a Iraku hovorili o vydieraní, olúpení, násilí, vyhrážkach deportáciou či útokoch policajných psov, prevažne v oblasti na hraniciach s Tureckom, v zadržiavacích strediskách a na hraniciach so Srbskom, vyplýva zo správy o prieskume BCĽP, financovanom medzinárodnou charitatívnou organizáciou Oxfam.

 

Hovorca bulharského ministerstva zahraničných vecí sa k správe bezprostredne odmietol vyjadriť s tým, že reagovať by mohol v najbližších dňoch.

 

Podľa správy dvaja Afganci vypovedali, že policajti na nich strieľali a zranili ich. Skupina asi desiatich utečencov bola zasa svedkom toho, ako policajt držal zbraň pri čele utečenca, pričom skupinu utečencov policajti zbili, vzali im cenné veci, potraviny i vodu, uviedlo ľudskoprávne centrum sídliace v Srbsku.

 

V polovici októbra zastrelili pri turecko-bulharskej hranici afganského utečenca, čo sa stretlo s odsúdením zo strany OSN, pripomína Reuters.

 

Nikolina Miličová z belehradského centra uviedla, že jeho pracovníci sa utečencov pýtali aj na podmienky v Turecku a Srbsku - tí sa však sťažovali len na zaobchádzanie s nimi v Bulharsku.

 

Hovorkyňa bulharského Štátneho úradu pre utečencov Avgustina Videvová uviedla, že nemá takéto informácie. "Nikto z tých, čo sú ubytovaní v utečeneckých strediskách, sa nesťažoval na zlé zaobchádzanie zo strany bulharských orgánov," povedala pre Reuters.

 

Bulharsko očakáva, že za tento rok do krajiny vstúpi celkovo okolo 15.000 utečencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies