Migranti táboriaci v Aténach prosia o pomoc, náhle prišli jesenné lejaky

NETKY.SK • 22 September 2015, 18:24 • 2 min
Migranti táboriaci v Aténach prosia o pomoc, náhle prišli jesenné lejaky

ATÉNY - Grécke úrady dnes oznámili, že zachránili jedného z dvoch nezvestných po potopení lode vo východnej oblasti Egejského mora, na ktorej sa plavili utečenci unikajúci zo svojich krajín do Európy.

slovakia

left justify in out

Grécka pobrežná stráž uviedla, že pokračuje v pátraní po zvyšnej nezvestnej osobe.

 

Hliadkujúci čln dnes vyzdvihol na mori pri ostrove Lesbos osem živých ľudí. Ich občianstvo zatiaľ nie je známe, uviedla tlačová agentúra AP. Pri ďalších 13 operáciách bolo za posledných 24 hodín zachránených vo východnej oblasti Egejského mora vyše 300 ľudí.

 

Tento rok prišlo zatiaľ do Grécka viac ako 260.000 žiadateľov o azyl, väčšina z nich sa priplavila na východogrécke ostrovy na vratkých nafukovacích alebo iných člnoch z neďalekého tureckého pobrežia. Po prekontrolovaní nastúpia títo ľudia na trajekty pripravené vládnymi úradmi a prevezú ich na grécku pevninu, odkiaľ potom pokračujú po súši na sever do prosperujúcejších krajín Európskej únie.

 

Migranti táboriaci v gréckej metropole Atény už prosia o pomoc a útočisko, pretože náhle prišlo jesenné počasie a lejaky.

 

"Nemáme nič. Žiadnu vodu, jedlo ani strechu nad hlavou. Žijeme v stanoch, potrebujeme pomoc," uviedol 20-ročný Mohammad z Afganistanu, ktorý táborí na Viktóriinom námestí. "Všetky tie rodiny žijú na daždi aj s malými deťmi. Niečo pre nás treba zorganizovať," dodal mladík.

 

Taxikár Adrian Mustafa (45), ktorý pracuje v tejto časti Atén, pre agentúru AP povedal, že vie, čím títo ľudia prechádzajú. On sám bol migrantom, keď prišiel pred vyše 20 rokmi do Grécka z Albánska.

 

"Ak prejdete tým, čím títo ľudia, iba vtedy pochopíte," povedal taxikár. "Nechcú tu zostať, ale žijú v zlých podmienkach. Keď sa im človek pozrie do očí, pochopí ich problémy."

 

Júsuf (22) z Afganistanu, ktorý žije s rodinou v malom stane na námestí, povedal, že sa pokúša dostať do Nemecka, ale nemá peniaze. "Ak získam nejaké peniaze, pôjdem hneď kúpiť cestovný lístok na autobus. Až potom budem môcť odísť. Ale teraz nemám nič," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies