Migranti by sa mohli usadiť v prázdnych srbských dedinách, navrhla politička

NETKY.SK • 26 August 2015, 18:31 • 2 min
Migranti by sa mohli usadiť v prázdnych srbských dedinách, navrhla politička

BELEHRAD - Parlamentom vymenovaná predstaviteľka pre ľudské práva v Srbsku Brankica Jankovičová navrhla, aby jej krajina sužovaná úbytkom obyvateľstva požiadala migrantov z Blízkeho východu prúdiacich cez Balkán, nech sa usadia v stovkách prázdnych srbských dedín.

slovakia

left justify in out

Pôrodnosť v Srbsku klesá už niekoľko desaťročí a spolu s odchodom tisícov mladých ľudí za prácou do západnej Európy či Severnej Ameriky tak vznikla krízová situácia - populácia klesla od roku 2002 o vyše päť percent. Stovky dedín sú zväčša vyľudnené.

 

"Mali by sme uvažovať, že migrantom ponúkneme, aby sa usadili v tých oblastiach Srbska, ktoré sú prázdne," uviedla v utorok pre televíziu B92 Jankovičová, komisárka Srbska pre ochranu rovnosti. "Mal by sa urobiť výber, teda podrobné bezpečnostné preverovanie," dodala.

 

Tento rok už vstúpilo na územie Srbska približne 100.000 migrantov, mnohí zo Sýrie a ďalších oblastí konfliktov na Blízkom východe. Všetci smerujú cez západný Balkán na sever do Maďarska a európskej schengenskej zóny.

 

Jankovičovú vymenovali v máji do čela srbského kontrolného orgánu pre ľudské práva a navrhla ju vládna koalícia vedená konzervatívnou Srbskou progresívnou stranou.

 

Jej návrh vyvolal aj kritiku.

 

Jelena Miličová, riaditeľka Centra pre euroatlantické štúdie so sídlom v Belehrade, vyhlásila, že návrh je "etnickým inžinierstvom".

 

"Usadiť migrantov v neobývaných oblastiach, dokonca s ich súhlasom, je absurdné," povedala Miličová pre Reuters. "Ako by sa mohli začleniť do spoločnosti, keď budú žiť v častiach krajiny, kde nie je žiadne hospodárstvo ani ľudia?" položila otázku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona