Migračný úrad v Maďarsku postupne odmieta všetky žiadosti o azyl

NETKY.SK • 15 September 2015, 22:18 • 2 min
Migračný úrad v Maďarsku postupne odmieta všetky žiadosti o azyl

BUDAPEŠŤ - Maďarský Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo postupne odmieta všetky žiadosti o štatút utečenca podané dnes v tranzitnej zóne, vytvorenej na srbsko-maďarskom cestnom hraničnom priechode Röszke.

slovakia

left justify in out

Úrad svoje rozhodnutie zakladá na tvrdení, že Srbsko je bezpečnou krajinou. Migranti tak nemôžu vstúpiť na maďarské územie a odmietnutí žiadatelia majú na rok zákaz vstupu do schengenského priestoru.

 

Migranti postupne prichádzajú zo Srbska k maďarským hraniciam, ktoré od včerajšieho večera blokujú v celej dĺžke 175 kilometrov dvojité zátarasy. Migranti majú možnosť prekročiť hranice iba na hraničných priechodoch.

 

Vo večerných hodinách sa k zatvoreným maďarským hraniciam smerom od Srbska vydalo 1300 ďalších migrantov, v Röszke ich už predtým bolo zhruba 3000.

 

Srbský premiér Ivica Dačič v Belehrade vyhlásil, že pre Srbsko je neprijateľné, že Maďarsko posiela migrantov späť. Na hraničnom priechode v Röszke sa objavil srbský minister práce a žiadal Maďarsko, aby otvorilo pred migrantmi hranice, čo sa ale nestalo.

 

Časť migrantov sa z Röszke vydala smerom na západ cez Chorvátsko. Mnohí migranti začali na protest proti sprísneným opatreniam maďarských orgánov držať hladovku a obsadili cestnú komunikáciu diaľničného priechodu Röszke-Horgoš. Pritom skandovali: "Otvorte, otvorte!" a "Nemecko, Nemecko!"

 

Polícia popoludní priechod uzatvorila a novinárov poslala preč od hraničných zábran. Susedný hraničný priechod Horgoš 2 bol uzatvorený už od rána.

 

Na žiadosť polície podvečer prišlo k hraniciam auto s vodným delom, nad priestorom hraníc krúžil vrtuľník. Medzi migrantmi je napätá atmosféra, viacerí sa vyjadrili tak, že sú ochotní na hraniciach čakať, kým ich nepustia. Na hraniciach sú v pohotovosti stovky policajtov.

 

Migranti podali 72 žiadostí o azyl, 40 bolo zamietnutých

V prvý deň platnosti sprísnených migračných podmienok zaevidoval maďarský Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo celkovo 72 žiadostí o štatút utečenca. Štyridsať žiadostí bolo zamietnutých, informoval dnes v juhomaďarskom Röszke poradca predsedu maďarskej vlády György Bakondi.

 

Súčasne zdôraznil, že žiadosť chcelo podať podstatne viac migrantov, ale systém za deň zvládol iba uvedený počet.

 

Podľa Bakondiho začala dnes maďarská polícia stíhať 258 ľudí za ilegálne prekročenie hraníc. Nie každý prípad bol ale trestným stíhaním, lebo medzi previnilcami boli aj deti.

 

Polícia odviezla 34 migrantov - rodiny s malými deťmi - do zberného tábora vo Vámosszabadi. Neudelili im síce štatút utečenca, ale preverujú ich žiadosti s tým, že až do ukončenia konania môžu zostať na maďarskom území.

 

Po sprísnení podmienok migrácie, ktoré platia od dnešného dňa a po pondelňajšom uzatvorení zelenej hranice so Srbskom dvojitými zábranami, sa dnes pri srbsko-maďarskom hraničnom prechode v Röszke zhromaždilo vyše 3000 migrantov a ich počet postupne rastie. Časť z nich odviezli autobusmi späť na noc do tábora na srbskom území, zvyšok bude zrejme nocovať pod holým nebom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona