Migračná vlna vystavila EÚ skúške odolnosti v oblasti základných práv

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 15:44 • 2 min
Migračná vlna vystavila EÚ skúške odolnosti v oblasti základných práv

BRUSEL - Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA) so sídlom vo Viedni dnes vo svojej najnovšej výročnej správe uviedla, že migračná vlna je skúškou odhodlania EÚ v oblasti základných ľudských práv.

slovakia

left justify in out

FRA pripomenula, že vlani hľadal útočisko v krajinách EÚ viac ako milión ľudí. To predstavuje päťnásobný nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Agentúra v Správe o základných právach 2016 preskúmala rozsah a povahu tejto výzvy a navrhla opatrenia na zabezpečenie dodržiavania základných práv v celej EÚ.

 

"Odhodlanie EÚ v oblasti základných práv bolo v minulom roku ťažko skúšané útokmi na mnohé slobody, práva a hodnoty, na ktorých je Európa založená," uviedol riaditeľ agentúry FRA Michael O'Flaherty. Zdôraznil, že EÚ a jej členské štáty musia pevne stáť na strane obrany práv, "na ktoré má právny nárok každý bez ohľadu na to, či žije v EÚ už niekoľko generácií alebo sa práve priplavil na brehy Európy".

 

Výročná správa o základných právach prezentuje výzvy a úspechy v širokom spektre otázok súvisiacich s problematikou základných práv v celej EÚ.

 

FRA v správe upozornila, že migračná situácia so 60 miliónmi nútene vysídlených ľudí na celom svete je aj naďalej najdôležitejším bodom pracovnej agendy EÚ. Podľa údajov agentúry väčšina utečencov prichádzajúcich do Európy, z ktorých sú mnohí ešte deti, riskuje svoje životy a platí prevádzačom za prepravu po mori v preplnených a na takúto plavbu nespôsobilých člnoch.

 

Agentúra pripomenula, že v mnohých členských štátoch bol zaznamenaný náhly vzostup rasistických a xenofóbnych incidentov podnecovaných obavami z migračnej situácie a zo série teroristických útokov. Obzvlášť postihnuté týmito prejavmi boli moslimské a židovské komunity.

 

Podľa FRA teroristické útoky opätovne poukázali na to, aké ťažké je nájsť skutočnú rovnováhu medzi ochranou osobných údajov a súkromia a zachovaním vnútornej bezpečnosti. Agentúra skonštatovala, že vo viacerých členských štátoch EÚ prebiehajú reformy právneho rámca pre spravodajské služby, ktorými by sa mohla rozšíriť právomoc týchto služieb zasahovať do súkromia občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona