Migračná kríza štiepi vzťahy krajín, Maďarsko a Rumunsko sa slovne ostreľujú

NETKY.SK • 20 September 2015, 12:55 • 2 min
Migračná kríza štiepi vzťahy krajín, Maďarsko a Rumunsko sa slovne ostreľujú

BUDAPEŠŤ/BUKUREŠŤ - Po tom, čo maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó už skritizoval predstaviteľov Chorvátska, začal teraz najnovšie slovný súboj so svojím rezortným kolegom z Rumunska Bogdanom Aurescom.

slovakia

left justify in out

Ich spor sa týka hraničného plota so žiletkovým ostnatým drôtom, ktorý Maďarsko stavia medzi oboma krajinami, aby tak zabránilo vstupu migrantov na maďarské územie. Vo svojom priebežnom spravodajstve o vývoji migrantskej krízy o tom píše agentúra AP.

 

Maďarská výstavba hraničných plotov značne sťažuje vzťahy Budapešti so susednými štátmi, ktoré majú potom pocit, že problém obrovského prílevu migrantov sa tak neférovo kladie len na ich plecia. Po dokončení plotu pozdĺž hraníc so Srbskom stavia teraz Maďarsko plot aj pozdĺž svojich hraníc s Chorvátskom a Rumunskom.

Šéf rumunskej diplomacie Aurescu nazval v sobotu toto uzatváranie hraníc "autistickým a neakceptovateľným činom", ktorý je v rozpore s duchom Európskej únie.

 

Szijjártó dnes na to reagoval: "Od ministra zahraničných vecí, ktorého premiér je momentálne trestne stíhaný, by sme očakávali viacej skromnosti." Narážal pritom na korupčné kauzy, z ktorých je obžalovaný predseda rumunskej vlády Victor Ponta. Szijjártó dodal: "Sme vyše 1000-ročný štát, ktorý vo svojich dejinách musel mnohokrát brániť nielen seba, ale aj Európu. Bude tomu tak aj teraz, či sa to rumunskému ministrovi zahraničných vecí páči, alebo nie." Zároveň oznámil, že maďarský rezort diplomacie predvolal na pondelok rumunského veľvyslanca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies