Migračná kríza prestáva byť krízou, hlásia z Bruselu. Migrantov prichádza o 63 % menej

NETKY.SK • 17 November 2017, 08:00 • 2 min
Migračná kríza prestáva byť krízou, hlásia z Bruselu. Migrantov prichádza o 63 % menej

Najlepšie sa pochválite riešením tých problémov, ktoré ste spôsobili sami. A po druhé: politici začnú používať zdravý rozum vtedy, keď zlyhali ostatné metódy. Takto nejako sa dá interpretovať najnovšia radostná správa z Bruselu o klesajúcom počte imigrantov.

slovakia

left justify in out

Európska komisia a jej vysoká predstaviteľka Federica Mogheriniová v rámci príprav na decembrové zasadnutie Európskej rady načrtli kroky, ktoré je ešte potrebné podniknúť „na konsolidáciu pozitívnych výsledkov dosiahnutých v posledných rokoch“.

 

Celkový počet neoprávnených prekročení hraníc na hlavných migračných trasách klesol v roku 2017 o 63 %. „Kolektívne úsilie, ktoré vynakladáme s cieľom chrániť vonkajšie hranice EÚ, spolupracovať s partnerskými krajinami pri riešení hlavných príčin neregulárnej migrácie, zlepšiť ochranu migrantov a zvíťaziť v boji proti prevádzačom, teda prináša konkrétne výsledky,“ uvádza sa v zverejnenej tlačovej správe.

 

EK v nej pripomína hlavné programy pomoci migrantom (ktoré by, samozrejme, neboli potrebné, keby ich niektorí politici idealisticky nepozývali do Európy). EÚ teda konštatuje, že:

 

- V Turecku je EÚ na dobrej ceste uzavrieť zmluvy v hodnote 3 miliardy eur v rámci nástroja pre utečencov do konca roku 2017. Od októbra dostáva milión sýrskych utečencov mesačné elektronické prevody peňažných prostriedkov.
- Trustový fond EÚ pre Afriku posilňuje stabilitu a odolnosť podporou hospodárskeho rozvoja a riadenia migrácie v krajinách, ktoré čelia krízam rozličnej povahy. Doteraz boli schválené programy v hodnote takmer 2 mld. EUR.
- V Líbyi sa v úzkej spolupráci s UNHCR, UNICEF a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) kladie väčší dôraz na zlepšenie katastrofálnych podmienok, ktorým sú migranti často vystavení. Takmer 4 000 migrantov a viac ako 2 000 vysídlených rodín dostalo lekársku pomoc a základnú podporu.

 

Pozornosť sa venuje aj prevádzačstvu a záchrane životov:

 

- Trustový fond EÚ pre Afriku podporuje IOM a nigerské orgány pri pátracích a záchranných misiách v púšti, v rámci ktorých sa v roku 2017 do bezpečia dostalo viac ako 1 100 migrantov, ktorých prevádzači ponechali ich osudu.
- Asistovaný dobrovoľný návrat využilo už viac ako 15 000 migrantov vrátane viac ako 10 000 osôb z Líbye. Pripravujú sa projekty spolupráce so susedmi Líbye.
- S 13 nasadenými plavidlami podporovali operácie EÚ Triton a Sophia aj naďalej akcie členských štátov na mori s cieľom zachraňovať životy a zadržať osoby podozrivé z prevádzačstva. V Nigeri viedla podpora EÚ k zatknutiu desiatok ľudí obvinených z prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi.

 

Prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans uviedol: „Od roku 2015 sme vďaka nášmu spoločnému úsiliu v oblasti lepšieho a komplexnejšieho riadenia migrácie zaznamenali skutočný pokrok. Cieľ sme však ešte nedosiahli a tomuto neľahkému problému budeme musieť nejaký čas ďalej čeliť... Migrácia ešte stále vyvoláva u našich občanov najväčšie obavy a mala by byť teda aj v budúcnosti našou hlavnou prioritou.“

 

Vysoká predstaviteľka a podpredsedníčka Komisie Federica Mogheriniová: „V posledných dvoch rokoch sa naša energia sústredila na zvládnutie jedného z najnáročnejších fenoménov našej doby humánnym a efektívnym spôsobom. Podporovali sme IOM a UNHCR, pokiaľ ide o poskytovanie pomoci osobám v núdzi a pomoci pri dobrovoľnom návrate. Prijali sme plán pre vonkajšie investície, ktorý umožní mobilizáciu 40 miliárd eur vo forme súkromných investícií.“

 

Komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos povedal: „Pomaly opúšťame krízový režim... Doteraz bolo ponúknutých 34 400 nových záväzkov v oblasti presídľovania. Vítam pevné odhodlanie členských štátov obmedziť neregulárne a nebezpečné trasy a posilňovať bezpečné a legálne cesty.“

 

Počty migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné more medzi Líbyou a Talianskom

img

 

Počty migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné more medzi Tureckom a Gréckom

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies