Migračná kríza neovplyvní rozširovanie EÚ o nové štáty

NETKY.SK • 13 November 2015, 13:57 • 2 min
Migračná kríza neovplyvní rozširovanie EÚ o nové štáty

BRATISLAVA - Krajiny Visegrádskej štvorky (V4) majú záujem na rozšírení Európskej únie a aktívne podporujú európsku perspektívu krajín západného Balkánu.

slovakia

left justify in out

Na schôdzi ministrov zahraničných vecí V4 a západného Balkánu v Prahe to vo štvrtok povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Ako agentúru SITA informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, siedme spoločné zasadnutie vo formáte V4+ západný Balkán bolo venované hodnotiacim správam o pokroku kandidátskych krajín a ašpirantov, ktoré zverejnila Európska komisia v utorok 10. novembra, ako aj následkom migračnej krízy, ktorá zasiahla i balkánske krajiny. Ministri V4 ešte pred schôdzkou v Prahe ocenili prístup týchto krajín k zvládaniu prívalu utečencov utekajúcich cez ich územie smerom do krajín EÚ.


"Ubezpečujeme vás, že krízy, ktorým momentálne čelí Európska únia, akou je migračná kríza, nebudú dôvodom, aby sme váhali pri podpore ďalšieho rozširovania EÚ," napísali ministri zahraničných vecí V4 v spoločnom článku, ktorý tento týždeň zverejnili v krajinách západného Balkánu s tým, že tento proces má jasné pravidlá a spájať ho s migračnou krízou by mohlo znamenať hrozbu pre jeho budúcnosť ako aj budúcnosť európskej myšlienky.


Zaradenie témy migrácie na program pražskej ministerskej schôdzky vo štvrtok 12. a v piatok 13. novembra odráža naliehavosť tohto problému tak pre EÚ, ale aj pre krajiny západného Balkánu, ktoré sa stali frekventovanou trasou utečencov smerujúcich do EÚ. "Tento migračný prúd má významný vplyv na dianie v regióne. Snahou V4 je popri hľadaní komplexných riešení na úrovni EÚ pomôcť aj západobalkánskym krajinám zvládať dôsledky prívalu migrantov," konštatoval na pracovnej večeri Lajčák. Masívny nárast počtu migrantov podľa neho jasne poukázal na potrebu odhodlanejšieho, koordinovaného a uceleného európskeho prístupu, a to v úzkej spolupráci s tranzitnými krajinami západného Balkánu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona