Migračná kríza naštrbuje vzťahy medzi štátmi, rakúska ministerka vnútra nie je v Grécku vítaná

NETKY.SK • 26 Február 2016, 12:05 • 2 min
Migračná kríza naštrbuje vzťahy medzi štátmi, rakúska ministerka vnútra nie je v Grécku vítaná

ATÉNY - Napätie medzi Aténami a Viedňou v utečeneckej kríze dnes prerástlo do odmietnutia požiadavky rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej navštíviť Grécko, kde si chcela urobiť obraz o situácii migrantov. Agentúre DPA to povedal hovorca gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Odmietnutie návštevy potvrdil pre agentúru APA rakúsky rezort vnútra. Podľa denníka Kathimerini grécka vláda žiada Rakúsko, aby zmenilo svoj kurz v utečeneckej politike. Konkrétne ide o zrušenie "jednostranných rozhodnutí" prijatých na stredajšom summite krajín západného Balkánu vo Viedni, na ktorý nebol pozvaný zástupca Grécka.

 

Grécko vo štvrtok v reakcii na summit odvolalo svoju veľvyslankyňu v Rakúsku na konzultácie do Atén. Grécko tiež obviňuje Rakúsko, že dotlačilo Macedónsko k uzavretiu svojich hraníc, v dôsledku čoho na jeho území uviazli tisíce migrantov. Macedónsko momentálne púšťa na svoje územie už len obmedzený počet utečencov z Iraku a Sýrie.

 

Grécko leží na tzv. balkánskej trase vedúcej cez Turecko, Grécko, Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko do Rakúska. Tú migranti využívajú na to, aby sa dostali na západ či sever Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona