Miesto pobytu záhadného nórskeho Čecha je už niekoľko mesiacov neznáme

NETKY.SK • 21 August 2014, 18:09 • 2 min
Miesto pobytu záhadného nórskeho Čecha je už niekoľko mesiacov neznáme

PRAHA/OSLO - Miesto pobytu českého občana Michala P., ktorého našiel vlani v decembri náhodný okoloidúci v snehovom záveji v nórskej metropole Oslo a ktorý o sebe tvrdil, že trpí stratou pamäti, už niekoľko mesiacov nie je známe.

slovakia

left justify in out

Nórska polícia zastavila už v uplynulých mesiacoch vyšetrovanie tejto kauzy, pretože napriek zraneniam spomínaného muža nenašla žiadne dôkazy, že sa stal obeťou trestného činu.
     

Obvodný súd pre Prahu 5 musel dnes na neurčito odročiť aj konanie v súvislosti s dlhmi záhadného Michala, ktorý sa už skôr nechal počuť, že podlžnosti splácať nemieni. Sudkyňa požiada teraz mužových rodičov, aby informovali o mieste jeho pobytu. Ak by sa tak nestalo, súd ustanoví opatrovníka, ktorý bude Michala zastupovať.
     

Z insolventného registra podľa informácií internetového serveru iDNES.cz vyplýva, že Michal P. popri dlhoch otcovi nesplatil banke 934.000 Kč z hypotéky a dlhuje ďalším trom veriteľom viac ako 268.000 Kč.
     

Čech nájdený v Nórsku na tamojšej polícii uviedol, že sa volá John Smith a že si zo svojej minulosti nič nepamätá. Identifikovať sa ho podarilo až v apríli - na fotografii v médiách ho spoznala rodina z Havířova v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji.
     

Do vlasti sa vrátil podľa vlastných slov v apríli, a to kvôli vybaveniu nových dokumentov a len na krátky čas, pretože sa údajne stále bojí neznámych útočníkov, ktorí ho vlani napadli. 
     

Muž v rozhovore pre českú TV Barrandov uviedol, že pamäť sa mu postupne vracia. Spomenul tiež, že pracoval pre políciu na veľkom prípade ako súdny znalec. Celé štyri roky jej odovzdával priebežné výsledky a mal odovzdať aj záverečný znalecký posudok, vysvetlil. Podľa jeho ďalších slov ho za to čakali "solídne peniaze". Išlo o obrovský prípad, ktorý sa vyšetroval od 90. rokov a odhadovaná škoda dosahovala okolo 500 miliónov korún, dodal v televíznom interview.
     

Hovorca ministerstva vnútra Vladimír Řepka však informoval, že Michal P. nikdy nebol "zamestnancom ani príslušníkom polície". Zároveň však pripustil, že štyri roky pracoval pre ministerstvo vnútra. "V roku 1998 až 2002 bol radovým zamestnancom odboru komunikačných a informačných služieb. Robil správcu softvéru a siete," dodal Řepka s tým, že zamestnanec na tejto pozícii napríklad prepájal počítače a tlačiarne do spoločných sietí. Podľa Řepku nemal prístup ku kľúčovým informáciám rezortu: "V tom čase komunikácia na ministerstve prebiehala papierovou formou a citlivé údaje sa neposielali počítačom, pretože sieť sa len vyvíjala."
     

Po mužovi nebolo v ČR vyhlásené pátranie, lebo rodina ho nehľadala. Dlhodobo sa s ňou nestýkal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies