Miesto pobytu Edwarda Snowdena, nie je stále známe

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 12:52 • 2 min
Miesto pobytu Edwarda Snowdena, nie je stále známe

HONGKONG - Miesto pobytu bývalého zamestnanca CIA Edwarda Snowdena - zodpovedného za únik prísne tajných dokumentov o získavaní údajov vládou USA - bolo neznáme aj po dvoch dňoch, odkedy sa odhlásil z hotela v Hongkongu. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Snowden pricestoval do Hongkongu 20. mája. Jeho identitu zdroja tajných informácií odhalili v nedeľu na Američanovu vlastnú žiadosť. Naposledy ho videli v pondelok, keď odišiel z hotela v Hongkongu. V utorok ani v stredu sa neobjavili žiadne náznaky, kde by sa Snowden mohol nachádzať alebo či zostal v Hongkongu - v čínskom autonómnom regióne s právnym systémom západného štýlu a slobodou prejavu.

Hongkong má so Spojenými štátmi dohodu o vydávaní osôb, avšak sú v nej výnimky v prípadoch politického prenasledovania alebo obáv z krutého či nehumánneho zaobchádzania. Otec Snowdenovej priateľky opísal muža, čo prezradil tajomstvá americkej vlády, ako plachého človeka, ktorý mal svoje presvedčenie o dobre a zle. Dodal však, že je "stále šokovaný" správami o Snowdenovi.

Jonathan Mills z Laurelu v Marylande opísal 29-ročného muža ako veľmi milého, hanblivého a rezervovaného. Povedal, že jeho dcéra Lindsay, s ktorou Snowden chodil štyri alebo päť rokov, sa v týchto kontroverzných chvíľach dobre drží. Vysvetlil, že si s ňou píše SMS správy, avšak nevedel, kde sa nachádza. Naposledy ju videl pred dvoma mesiacmi.

Snowden sa na videu prihlásil k úniku informácií o prísne tajných dokumentoch z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Išlo o sledovacie programy veľkého rozsahu, ktorými NSA získavala údaje z telekomunikácie ľudí a z internetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies