Miesto havárie lietadla pri Jaroslavli navštívil i prezident Medvedev

NETKY.SK • 8 September 2011, 18:50 • 2 min
Miesto havárie lietadla pri Jaroslavli navštívil i prezident Medvedev

Miesto havárie lietadla pri Jaroslavli navštívil i prezident Medvedev

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Dmitrij Medvedev navštívil dnes neďaleko mesta Jaroslavľ miesto havárie lietadla Jak-42, pri ktorej v stredu zahynuli hráči jaroslavlianskeho tímu Lokomotiv aj so slovenským útočníkom Pavlom Demitrom. Informovali o tom ruské elektronické médiá.
      Medvedev položil červené ruže na brehu rieky Tunošonka, oproti miestu, kde vo vode ležia trosky lietadla, prekrižoval sa a so sklonenou hlavou minútu zostal stáť.
      Najvyššieho ruského predstaviteľa sprevádzal gubernátor Jaroslavlianskej oblasti Sergej Vachrukov. V čase príchodu hlavy štátu záchranári objavili telá všetkých 43 obetí leteckého nešťastia. Záchranárske práce sa už skončili, na mieste tragédie bol dnes aj šéf ministerstva pre mimoriadne situácie Sergej Šojgu.
      Celkovo sa na odstránení následkov leteckej nehody podieľalo 235 osôb a 51 kusov rôznej techniky. V Jaroslavlianskej oblasti vyhlásili v súvislosti s leteckou tragédiou smútok na dni 9.-11. septembra.
      Medzi hlavné príčiny havárie zdroje uvádzajú najmä technickú poruchu lietadla alebo ľudský faktor. Spomína sa aj nízka kvalita leteckého paliva. Expertíza o kvalite paliva má byť známa ešte dnes. V stredu sa uvažovalo aj o teroristickom čine. Údaj o tom, že by rozbehová dráha na letisku nebola dostatočne dlhá, sa nepotvrdil.
      Predseda Rady riaditeľov Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Viačeslav Fetisov v rozhovore pre spravodajský server Izvestia.ru uviedol, že každý klub KHL dá Lokomotívu Jaroslavľ po jednom hráčovi. Ide o iniciatívu samotných klubov ligy.
      "Telefonujú a ponúkajú pomoc. Všetci chápu ťaživosť situácie, hovoria, že sa stala veľká tragédia, ale Lokomotiv sa znovuzrodí a bude pokračovať v KHL," uviedol Fetisov. Informáciu o ponuke klubov poskytnúť Lokomotivu Jaroslavľ po jednom hráčovi uviedol aj prezident KHL Alexander Medvedev.
      Stroj spoločnosti Jak Servis havaroval 7. septembra pri štarte neďaleko lokality Tunošna v Jaroslavlianskej oblasti o 16.05 h moskovského času 2,5 kilometra severozápadne od letiska. Na palube stroja bolo 45 ľudí - 37 cestujúcich a osem členov posádky. Dve osoby prežili nehodu a sú vo veľmi ťažkom stave. Ide o hokejistu Alexandra Galimova a palubného inžiniera Alexandra Sizova.
      Prvý kanál ruskej televízie v stredu vo večerných hodinách odvysielal mimoriadne program "Nech hovoria" k tragickej udalosti. V štúdiu bol prítomný aj prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Treťjak, spevák Alexander Rozenbaum či hokejista Vitalij Prochorov.
      Počas vysielania, v ktorom sa hovorilo nielen o kvalite lietadiel, ale aj o technickom stave a vybavení letísk, svedok nehody pri Jaroslavli konštatoval, že pri pokuse o vzlet stroja začul prudký úder, ako keď sa zrazia dve autá.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona