Popradčania vyjadrili na sviečkovom pochode solidaritu ľuďom s HIV

NETKY.SK • 1 December 2014, 18:20 • 2 min
Popradčania vyjadrili na sviečkovom pochode solidaritu ľuďom s HIV

POPRAD - Prvý december vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia za Svetový deň boja proti AIDS. Preto Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) pripravila už po 18. raz kampaň Sviečkový pochod. Dnes podvečer sa ho zúčastnilo aj niekoľko Popradčanov.

slovakia

left justify in out

„Bolo nás viac ako 20 prevažne mladých ľudí, prešli sme si celé Námestie sv. Egídia, rozdávali sme propagačné materiály a potom sme zo zapálených sviečok vytvorili veľkú stuhu,“ uviedol pre TASR Martin Petruščák z organizačného výboru.
     

Na Slovensku kampaň prvýkrát organizovala Mládež SČK v Leviciach už v roku 1997 a postupom času sa rozširovala aj do iných miest. Dnes sa sviečkový pochod okrem Popradu konal aj v Liptovskom Mikuláši, v Martine, Nových Zámkoch, Senci, vo Svidníku, v Topoľčanoch, Trebišove i Trnave a do kampane sa zapojili aj ľudia z Turčianskych Teplíc, Vrábľov, Žiaru nad Hronom a Levíc. Cieľom akcie je demonštrovať solidaritu s ľuďmi žijúcimi s HIV/AIDS, zamerať pozornosť spoločnosti na problematiku tohto ochorenia a súvisiacu stigmatizáciu a diskrimináciu. Zároveň chcú organizátori informovať verejnosť o HIV/AIDS, o spôsobe prenosu a možnostiach ochrany.
     

„Počet ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. Prevencia naďalej zostáva jedinou možnosťou, ako je možné šíreniu HIV zabrániť. Práve prevencia je ústrednou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže SČK v tejto kampani zameriavajú,“ doplnil národný koordinátor projektu HIV/AIDS prevencia Tibor Vyslocký. Do tohtoročnej kampane sa na Slovensku zapojí 19 miest a obcí, v ktorých Mládež SČK organizuje spomínané sviečkové pochody i besedy na školách. 
     

V Slovenskej republike bola podľa informácií z Úradu verejného zdravotníctva SR od roku 1985 do septembra 2014 diagnostikovaná infekcia HIV u 577 občanov SR a u 76 z nich sa vyvinuli klinické príznaky AIDS. Išlo pritom o 498 mužov a 79 žien. V roku 2013 bol zaznamenaný doteraz najvyšší počet prípadov v jednom kalendárnom roku, keď ochorelo 83 ľudí. Od 1. januára 2014 do 30. septembra 2014 bolo diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 65 nových prípadov HIV.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona