Miestni poslanci dali podnet proti novému parkovaniu v Petržalke, nepozdáva sa im financovanie stavby

NETKY.SK • 23 Október 2015, 15:05 • 2 min
Miestni poslanci dali podnet proti novému parkovaniu v Petržalke, nepozdáva sa im financovanie stavby

BRATISLAVA - Petržalskí miestni poslanci Vladimír Dolinay a Peter Cmorej podali pre plánovaný parkovací systém v bratislavskej mestskej časti Petržalka dnes ráno podnet na Úrade pre verejné obstarávanie (UVO) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Úrad v minulosti posúdil, že sa týmto nemá prečo zaoberať, pretože zmluva nedosahuje päť miliónov eur. Mestská časť Petržalka podliezla verejné obstarávanie o jedno euro," povedal dnes novinárom Dolinay. Verejnú obchodnú súťaž na zabezpečenie nového parkovacieho systému v Petržalke vyhrala firma EEI so sumou 4 999 999 eur. "Dali sme úradu podnet, aby preskúmali, ako k tejto sume v mestskej časti dospeli, či nemalo byť verejné obstarávanie. Kľúčový dokument, predpokladanú hodnotu zákazky, sme od mestskej časti pýtali, doteraz sme ho nedostali. Sme zvedaví, ako mestská časť k tejto sume prišla," pokračuje Dolinay.


Ako ďalej petržalský poslanec uviedol, má obavu z toho, že podnetom sa na úrade nebudú zaoberať. "Členom Rady UVO je Ján Azud z Advokátskej kancelárie Ružička-Csekes, ktorý bol zodpovedný za podklady verejnej obchodnej súťaže v Petržalke, ktorú si petržalský úrad najal na vypracovanie podkladov. Veríme, že z konania bude tento člen Rady vylúčený a nebude mať naň vplyv," spomenul Dolinay. Ako doplnil poslanec Cmorej, okrem toho, že poslanci nevedia, ako v mestskej časti určili túto sumu, nevideli ani právnu analýzu, na základe ktorej túto sumu na zmluve petržalský starosta Vladimír Bajan podpísal. "Podľa nás tá právna analýza neexistuje," informoval Cmorej s tým, že predchádzajúce zastupiteľstvo schválilo zásady parkovacej politiky.


Starosta s firmou EEI podpísal zmluvu v júni tohto roka. Poslanci tvrdia, že mal štyridsať dní na to, aby o nej s poslancami hovoril. Dolinay tvrdí, že na júnovom zastupiteľstve žiadal starostu, aby o zmluve komunikovali, starosta ju napriek tomu na druhý deň podpísal. "Predchádzajúce zastupiteľstvo dalo mestskej časti súhlas k zásadám parkovacej politiky, nie k súťaži s tými parametrami, s ktorými ju vypísali," pripomenul Dolinay. Cmorej doplnil, že poslanci starostovi Bajanovi neschválili podpísanie zmluvy, ktorú po súťaži s víťazom podpísal.

 

"Zákon to vyžaduje a starosta to ignoroval," tvrdí Cmorej, ktorý parkovaciu súťaž v Petržalke kritizoval aj v septembri. „Súťaž mohla byť transparentnejšia, podľa mňa bol porušený Zákon o verejnom obstarávaní aj Zákon o majetku obcí. Všetkým nám ide o to, aby sme prijali parkovaciu politiku, aby katastrofálny stav s parkovaním v Petržalke nepretrvával,“ doplnil poslanec s tým, že súťaž by mali vypísať ešte raz, aby do konca tohto roka v mestskej časti spustili parkovaciu politiku, ktorá bude výhodná pre občanov a nie pre vybranú firmu. "Koncesnú zmluvu považujem naďalej za neplatnú, kým sa toto nevyrieši, nemám so starostom o čom diskutovať. Ja budem za týchto okolností hlasovať proti. Chceme od starostu novú súťaž a na tom sa nič nemení," uviedol pre agentúru SITA Cmorej pred utorkovým zasadnutím petržalského zastupiteľstva.


Petržalskí miestni poslanci budú o všeobecne záväznom nariadení, ktoré by zaviedlo novú parkovaciu politiku v mestskej časti, rokovať 27. októbra na zasadnutí petržalského zastupiteľstva. Ako na utorkovej verejnej diskusii k parkovacej politike v Petržalke povedal petržalský prednosta Miroslav Štefánik, z každej parkovacej karty dostane investor 40 eur s DPH. Pôvodne mal investor dostať 48 eur s DPH. Investor, košická firma EEI, sa zaviazal, že v Petržalke vybuduje a bude prevádzkovať kompletný parkovací systém. Za parkovacie karty by mali po zavedení parkovacej politiky rezidenti platiť 60 eur za jedno auto, za druhé 90 eur a za tretie auto v domácnosti 120 eur. Abonenti bez trvalého pobytu v Petržalke za ročnú parkovaciu kartu zaplatia 800 eur.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona