Miestna odnož al-Kájdy zakladá emirát

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 18:12 • 2 min
Miestna odnož al-Kájdy zakladá emirát

ADEN/DUBAJ - Odnož nábožensko-extrémistickej siete al-Kájda v Jemene nariadila mužom a ženám na východe krajiny, aby sa riadili jej prísnym výkladom islamského práva, keďže v odľahlej oblasti chce vytvoriť vlastný emirát.

slovakia

left justify in out

O najnovšom kroku skupiny známej ako Al-Kájda na Arabskom polostrove informovali miestne médiá a obyvatelia, podľa ktorých letáky v jej mene rozdávali počas uplynulých dvoch dní v obchodoch i na uliciach. Obyvatelia provincie Hadramaut rozliehajúcej sa od Adenského zálivu až po hranicu so Saudskou Arábiou sa majú vzdať "zhýralosti na trhoviskách" a dodržiavať šaríu vrátane povinnosti moslimiek nepohybovať sa mimo bydliska bez toho, aby mali pri sebe mužského príbuzného. Všetky ženy tiež musia nosiť hidžáb a rukavičky, zatiaľ čo muži nesmú vstupovať na trhoviská pre ženy, ak to nie je nevyhnutné, citoval z varovania fundamentalistov denník al-Ajjám.

 

Al-Kájda na Arabskom polostrove patriaca medzi najaktívnejšie odnože celosvetovej siete sa stiahla do východnej časti Jemenu po tom, ako ju armáda podporovaná bezposádkovými lietadlami z USA tento rok vytlačila z iných častí krajiny. Jej zámery vyvolávajú obavy v súvislosti s územnými nárokmi ďalšej z odnoží al-Kájdy vystupujúcej ako Islamský štát, ktorá po získaní kontroly na rozsiahlymi časťami Sýrie a Iraku vyhlásila vlastný kalifát. Chudobný Jemen momentálne čelí okrem fundamentalistov aj separatistickému povstaniu a politickej nestabilite po revolúcii z roku 2011. Al-Kájda na Arabskom polostrove ešte v roku 2011 vyhlásila niekoľko islamských emirátov na juhu krajiny, pričom vyžila bezpečnostné vákuum počas protivládnych protestov. Samotná jemenská ústava uvádza, že celý právny poriadok vychádza práve zo šaríe, hoci štát neuplatňuje všetky jej časti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies