Miestenky na OH 2016 má zatiaľ 19 slovenských športovcov, leto bude ešte husté

NETKY.SK • 5 August 2015, 11:51 • 2 min
Miestenky na OH 2016 má zatiaľ 19 slovenských športovcov, leto bude ešte husté

RIO DE JANEIRO - Približne rok pred štartom Hier XXXI. olympiády Rio 2016 má istotu súťažnej účasti 19 slovenských športovcov. Konštatoval to v stredu designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH 2016 Peter Korčok.

slovakia

left justify in out

Počet úspešných kvalifikantov bude rásť a týka sa to aj odvetví. Zatiaľ majú miestenky len reprezentanti štyroch z nich. "Začiatkom júla budúceho roka už budeme vedieť menoslov športovcov, ktorí sa kvalifikovali na hry. Mali by sme dosiahnuť číslo z Londýna, kde nás reprezentovalo 49 športovcov. Nepredpokladám, že slovenská výprava bude oproti OH 2012 oveľa širšia," konštatoval Korčok.

 

Kým plávanie sa už blíži k miestenkovému maximu, cyklisti by mohli svoje rady rozšíriť a určite sa to očakáva od strelcov i atlétov. Výpravu doplnia viac-menej silné menoslovy vodáckych športov, teda "pádliari" rýchlostní i na divokej vode. "Kvalifikačný proces na OH 2016 v Riu je v plnom prúde. V Londýne 2012 bolo v slovenskej výprave 49 športovcov, štartovali výlučne v individuálnych športoch. V Riu de Janeiro možno predpokladať podobnú účasť," povedal Jozef Liba, generálny sekretár Slovenského olympijského výboru (SOV).

 

Prezident SOV František Chmelár v tejto súvislosti zdôraznil: "Na olympiádu do Ria sa už všetci veľmi tešíme. Naša výprava nebude väčšia ako bola v Londýne, ale veríme, že v nej bude množstvo vynikajúcich športovcov, ktorí budú mať šancu zabojovať o čo najvyššie miesta."

 

V priebehu leta sa na svetových šampionátoch bude súťažiť o olympijské miestenky aj vo vodnom slalome a v rýchlostnej kanoistike, čo sú dva z troch tradične najúspešnejších slovenských letných olympijských športov. O účasť na OH 2016 sa ale bude bojovať aj na vrcholných podujatiach v iných športoch, v atletike a v plávaní si miestenku možno vybojovať splnením limitov medzinárodných federácií, v ďalších športoch zase dosiahnutím požadovaného rebríčkového postavenia. Kvalifikačný proces sa ukončí 11. júla 2016.

 

Peter Korčok, ktorý je zároveň členom výkonného výboru SOV a predsedom Slovenského atletického zväzu, sa o niekoľko dní priamo v dejisku hier zúčastní na seminári vedúcich výprav národných olympijských výborov. "Tam sa dozvieme všetky záležitosti ohľadne logistického zabezpečenia," dodal designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH 2016.

 

Aktuálny prehľad slovenských limitárov a držiteľov miesteniek na OH 2016:

ATLETIKA - Matej Tóth (chôdza na 20 km a na 50 km), Martin Tišťan (chôdza na 50 km), Jozef Repčík (beh na 800 m), Matúš Bubeník (skok do výšky), Martina Hrašnová (hod kladivom), Lucia Hrivnák-Klocová (beh na 800 m), Katarína Berešová (maratón), Mária Gáliková a Mária Czaková (obe chôdza na 20 km), Dana Velďáková (trojskok).

ŠPORTOVÁ STREĽBA: Erik Varga (trap), Juraj Tužinský, Pavol Kopp (obaja vzduchová pištoľ 10 m, ľubovoľná pištoľ 50 m), Danka Barteková (skeet), Zuzana Rehák-Štefečeková (trap)

PLÁVANIE: Richard Nagy (1500 m v. sp.), Tomáš Klobučník (100 m prsia), Katarína Listopadová (100 m motýlik)

CESTNÁ CYKLISTIKA: Peter Sagan (na základe rebríčka má istú účasť)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies