Miesta, z ktorých behá mráz po chrbte

NETKY.SK • 24 Január 2016, 15:03 • 2 min
Miesta, z ktorých behá mráz po chrbte

BRATISLAVA – Na Zemi je veľa miest, ktoré chce vidieť každý. A potom je tu ich pravý opak. Temné lesy, schátrané hrady, opustené budovy, alebo len kuriózne pomníčky, ktoré vás nenechajú v kľude zaspať...

slovakia

left justify in out

Na tieto miesta by ste určite na rodinnú dovolenku ísť nechceli. Alebo patríte k tým niekoľkým málo dobrodruhom, ktorí sa opustených stavieb a strašidelných miest neboja? Pozrite si najstrašidelnejšie miesta sveta.

 

Londýnsky Tower

Tower je jednou z turisticky najvyhľadávanejších pamiatok v Londýne. V múroch Toweru totiž zomrelo nedobrovoľnou smrťou mnoho osôb. Mučenie, vraždy a popravy tu boli prakticky na dennom poriadku. Za čias Henricha VIII. boli v Toweri popravené desiatky ľudí, ktorých duša tam doteraz údajne straší. Bol tu videný napríklad duch Anny Boleynovej alebo vojvodu Henricha VI.

obrazok

Mexiko – Ostrov bábik

V oblasti Xochimilco v Mexiku sa nachádza veľa kanálov s umelo vytvorenými ostrovčekmi. Najdivnejší z nich je tzv. Ostrov bábik. Všade na ostrovčeku sú totiž rozvešané a prišpendlené bábiky. Autorom tohto absurdného pomníka je Julian Santana Barrera, ktorý bábiky a ich časti nachádzal medzi odpadkami a na ostrove ich rozmiestňoval od doby, keď našiel v neďalekom kanáli telo mŕtveho dievčaťa. Bábiky majú odháňať zlých duchov. Barrera zomrel v roku 2001, bábiky zostali...

obrazok

Kentucky – Sanatórium Waverly Hills

Sanatórium bolo otvorené v roku 1910 ako štandardná nemocnica. V sanatórium sa budova zmenila po prepuknutí epidémie tuberkulózy. Vtedy v ňom mohli zdržiavať až 140 pacientov. Zrušené bolo až v roku 1961. Počas jeho fungovania v ňom zomrelo veľa pacientov a dve z ošetrovateliek si vzali život. Budova sanatória je považovaná za jedno z najstrašidelnejších miest Spojených štátov. Je preslávená zjaveniami, blikajúcimi svetlami, záhadnými zvukmi a tieňmi.

obrazok

Ukrajina – Pripjať

Ukrajinské mesto duchov, svedok jednej z najväčších a najdesivejších katastrof, aké nás kedy zasiahli. Pripjať bola vybudovaná v osemdesiatych rokoch ako "mesto mladých " - vekový priemer nedosahoval ani 30 rokov. Podľa posledného sčítania obyvateľov v Pripjati bývalo 47500 ľudí 25 národností. Po atómovej havárii v roku 1986 prebehla evakuácia obyvateľov a mesto bolo vyľudnené. Mesto zostalo v stave, ako ho vtedy jeho obyvatelia opustili. Po zemi sa povaľujú detské hračky, na šnúrach veje bielizeň, v obchodoch je dodnes vystavený tovar. Dominantou Pripjati, ktorá sa pred očami mení v ruiny, je veľké, pochmúrne ruské koleso. Aj v dnešnej dobe je hladina rádioaktivity na mieste zvýšená a nevhodná pre dlhodobý pobyt. Turistom je však " mesto duchov " sprístupnené.

obrazok

Litva – Hora krížov

Hora krížov je pútnické miesto založené v prvej polovici 19. storočia na pamiatku obetiam poľského novembrového povstania roku 1831. Obete tohto povstania sú na mieste pochované. O tridsať rokov neskôr nasledovalo ďalšie poľské povstanie a krížov pribudlo. Na začiatku 20. storočia bolo na pahorku okolo stovky krížov. Ich počet však neustále rástol vďaka pútnikom z rôznych kútov sveta. V časoch, kedy bola Litva súčasťou Sovietskeho zväzu, nebolo toto miesto režimu po vôli a niekoľkokrát bolo zničené. Ľudia ho však vždy znovu vybudovali a kríže vztýčili. Dnes je krížov viac ako stotisíc.

obrazok

Japonsko - Les Aokigahara

Aokigahara, tiež označovaný ako Les samovrahov, je les na úpätí japonskej hory Fuji. Je tvorený veľmi hustým porastom stromov a je veľmi jednoduché v ňom zablúdiť. Je historicky spätý s démonmi japonskej mytológie, ktorí tu podľa ľudí sídlia a prebúdzajú v ľuďoch divné pocity. Veľakrát samovražedné. Ročne tu ukončí svoj život stovka ľudí.

obrazok

Parížske katakomby

V parížskom podzemí sa nachádza sieť chodieb a katakomb, ktoré sú tvorené kostrovými pozostatkami šiestich miliónov ľudí. Časť je sprístupnená aj verejnosti. Niektorí návštevníci katakomb tvrdia, že počuli podivné zvuky, videli zjavenie alebo dokonca cítili dotyky niečoho neviditeľného.

obrazok

Colorado – Stanley Hotel

Tento hotel, v ktorom údajne straší, bol inšpiráciou pre Osvietenie od Stephena Kinga, ktorý na myšlienku napísať túto novelu prišiel pri pobyte v izbe 217, kde sa mu vraj sama vybalila batožina, keď nakrátko z izby odišiel. Budova hotela potom figuruje aj v preslávenom filmovom spracovaní s Jackom Nicholsonom. Najviac však straší v izbe 418. Hostia i personál hotela vraj neskoro v noci počúvajú na chodbách hrajúce sa deti a piáno hrajúce z prázdnej tanečnej sály.

obrazok

Sedlec pri Kutnej Hore - Kostnica

Aj u našich susedov majú strašidelné miesta. Z tých najviac fascinujúcich spomeňme Kostnicu pri cintorínskej kaplnke Všetkých svätých v Sedlci pri Kutnej Hore. Nachádzajú sa tu kostrové pozostatky 50 000 ľudí, ktoré sú s morbídnou precíznosťou naaranžované do útvarov, ktoré tvoria interiér kaplnky. Nájdete tu napríklad erb, svietniky alebo luster celý vytvorený z rôznych kostí. Pozostatky patria z veľkej časti obetiam morovej epidémie zo 14. storočia.

obrazok

Rumunsko - Hrad Bran

Hrad Bran je známy predovšetkým vďaka spojitosti s grófom Draculom. Vlad III. Dracula bol povestný krutovládca, svojim nepriateľom stínal hlavy. Drakulov hrad vyzerá naozaj impozantne a celkovú atmosféru dokresľujú stánky pred bránami, kde sa predávajú suveníry ako dýky, upírie masky alebo krvavo červené víno.
obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies