Mierové rokovanie v Minsku sa neuskutoční

NETKY.SK • 30 Január 2015, 16:01 • 2 min
Mierové rokovanie v Minsku sa neuskutoční

MINSK - Predstavitelia ukrajinských separatistov oznámili, že mierové rokovania o kríze na Ukrajine, ktoré sa mali konať v bieloruskom hlavnom meste Minsk, boli v piatok odvolané.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Z neúspešného stretnutia obvinili proruskí separatisti Kyjev, ktorý sa podľa nich "vyhýba dialógu". Pred odletom späť do Moskvy predstaviteľ povstalcov Denis Pušilin povedal, že Ruskom podporovaní separatisti sú pripravení pokračovať v "ofenzíve" a prevziať kontrolu nad dvoma hlavnými regiónmi na východe Ukrajiny, ak sa boje s vládnymi silami obnovia.

 

Zástupca proruských povstalcov predtým v piatok uviedol, že cestuje do Minska na rokovania so zástupcami Kyjeva, Moskvy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Skupina vyrokovala dohodu o prímerí v Minsku už v septembri, nárast násilia na východe v posledných dvoch týždňoch však často porušované prímerie úplne pochoval. Ďalšie rokovania sa mali zamerať na novú dohodu o prímerí s cieľom ukončiť konflikt, ktorý si medzičasom vyžiadal už vyše 5 000 obetí. 

 

Západ vyčíta Rusku, že podnecuje konflikt na východe Ukrajiny tým, že separatistom dodáva posily a zbrane. Moskva, ktorá povstalcov podporuje, akékoľvek priame zapojenie sa do vojny odmieta. Ministri zahraničia Európskej únie sa vo štvrtok v Bruseli po novej eskalácii násilia dohodli na predĺžení sankcií proti Rusku o šesť mesiacov. Spojené štáty už rovnako avizovali, že sú v prípade potreby pripravené sprísniť sankcie proti Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies