Mierové rokovania OSN o Sýrii sa začnú už tento piatok v Ženeve

NETKY.SK • 26 Január 2016, 16:08 • 2 min
Mierové rokovania OSN o Sýrii sa začnú už tento piatok v Ženeve

ŽENEVA - Mierové rokovania medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami by sa mali začať v piatok 29. januára. Oznámil to dnes osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura s tým, že pozvánky na stretnutie do švajčiarskej Ženevy rozoslal už priebehu dnešného dňa.

slovakia

left justify in out

Rokovania budú podľa odhadov trvať pravdepodobne šesť mesiacov a v prvej fáze nebudú jednotlivé zúčastnené strany hovoriť medzi sebou priamo, ale sprostredkovane, píše agentúra AP.


Sýrska kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) očakáva pozvánku na mierové rokovania, ktoré sa uskutočnia koncom týždňa v Ženeve, no v akej zostave a na akej úrovni tam bude pôsobiť, nie je nateraz známe, povedal dnes jeden z lídrov PYD Sálih Muslim. "Budeme pozvaní, neviem však, v akej pozícii," citovala Muslima agentúra Reuters.


Rusko, blízky spojenec vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, žiada, aby PYD zasadla za rokovací stôl ako súčasť delegácie zloženej z opozičných predstaviteľov. S týmto návrhom však nesúhlasí opozícia sunnitských moslimov podporovaných Saudskou Arábiou.


Turecko je zasa proti tomu, aby sa na mierových rokovaniach o Sýrii zúčastnili aj predstavitelia tamojšej kurdskej menšiny. Turecko považuje skupiny, akou je ozbrojené krídlo PYD - Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), za teroristické.


Turecko sa - podobne ako sýrska opozícia, ktorej predstavitelia sa nedávno zišli v saudskoarabskom Rijáde - stavia proti mierovým rokovaniam so širokým okruhom účastníkov zastupujúcich opozíciu, ako to presadzuje Moskva. Hovorkyňa de Misturu odmietla spresniť, koho konkrétne vyslanec na rozhovory do Ženevy pozval. OSN podľa nej oznámi mená delegátov po tom, ako potvrdia svoju účasť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies