Mierová konferencia o Mjanmarsku sa skončila patom, rokovania však budú pokračujú

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 10:43 • 2 min
Mierová konferencia o Mjanmarsku sa skončila patom, rokovania však budú pokračujú

RANGÚN - Mierové rokovania medzi predstaviteľmi mjanmarskej vlády a ozbrojenými etnickými skupinami, ktoré sa konali v uplynulých dňoch v Rangúne, sa dostali do slepej uličky, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mjanmarské štátne médiá dnes uviedli, že vyjednávači vlády, predstavitelia armády a zástupcovia početných etnických ozbrojených skupín počas piatich dní rokovaní odobrili 33 zo 41 požiadaviek povstalcov. Dohodu sa však nepodarilo dosiahnuť v otázke federalizácie.

 

Ide o kľúčovú požiadavku ozbrojených etnických skupín, ktoré od 80. rokov bojujú s armádou. Tieto zrážky sa v posledných mesiacoch vyostrili do takej miery, že tisíce civilistov boli nútené hľadať útočisko v susednej Číne. Armádni vyjednávači požiadavku ozbrojených skupín odmietli, pretože sa obávajú rozpadu mjanmarského zväzového štátu v prípade, ak by povstalci neprijali záväzok, že ich región zo zväzu nevystúpi.

 

Hovorca vlády dnes na tlačovej konferencii v Rangúne vysvetlil, že bez tohto záväzku nie je možné pokračovať v rokovaniach o ďalších problémoch, napr. o ústavách jednotlivých zväzových štátov, rovnosti a práve na sebaurčenie. Hovorca však dodal, že sa uskutočnia nové rokovania, ktorých cieľom bude prelomiť súčasnú patovú situáciu.

 

Mierová konferencia, ktorá sa konala v uplynulých piatich dňoch, bola v poradí druhým kolom mierových rokovaní. Ako informovala agentúra Sinchua, zúčastnilo sa na nej 1400 zástupcov vlády, parlamentu, armády, politických strán, ozbrojených etnických skupín a zástupcovia občianskej spoločnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies