Mierová dohoda v Sýrii podľa Lavrova nie je možná bez Kurdov

NETKY.SK • 26 Január 2016, 10:13 • 2 min
Mierová dohoda v Sýrii podľa Lavrova nie je možná bez Kurdov

MOSKVA - Nie je možné dosiahnuť mierovú dohodu v Sýrii bez účasti Kurdov na rokovaniach, uviedol dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na tlačovej konferencii venovanej udalostiam roka 2015.

slovakia

left justify in out

Bolo by "nespravodlivé" a "kontraproduktívne", keby sa sýrski Kurdi nemohli zúčastniť na mierovom procese, konštatoval Lavrov, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa agentúry AP povedal, že Rusko je proti tureckej požiadavke, aby sa kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) nezúčastnila na rokovaniach. Podľa Lavrova zohráva PYD dôležitú úlohu v boji proti tzv. Islamskému štátu a je nevyhnutnou súčasťou politického riešenia konfliktu v Sýrii. Sýrske mierové rokovania by sa mali začať v piatok.


Turecko je proti tomu, aby sa na mierových rokovaniach o Sýrii zúčastnili aj predstavitelia tamojšej kurdskej menšiny. Vyhlásil to v pondelok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý upozornil, že účasť sýrskych Kurdov by mohla ohroziť rokovania i perspektívu samotnej iniciatívy zameranej na ukončenie vyše päť rokov trvajúceho ozbrojeného konfliktu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies