Mierová dohoda medzi Kábulom a Hezbe islámí je mŕtva, oznámil Hekmatjár

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 13:59 • 2 min
Mierová dohoda medzi Kábulom a Hezbe islámí je mŕtva, oznámil Hekmatjár

ISLAMABAD - Pripravovaná mierová dohoda medzi afganskou vládou a povstaleckou skupinou Hezbe islámí (Islamská strana) je "mŕtva". Oznámil to dnes vodca Hezbe islámí Gulbuddín Hekmatjár.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP Hekmatjárovo vyjadrenie zaznelo po to tom, čo jeho skupina pochovala pripravovanú dohodu novými, nesplniteľnými požiadavkami; žiadala napríklad zrušenie súčasného bezpečnostného paktu medzi Afganistanom a Spojenými štátmi. Hekmatjár žiadal aj rozpustenie vlády, pretože "väčšina ju neakceptuje". Vláda afganského prezidenta Ašrafa Ghaního dúfala, že dohoda s Hekmatjárom bude podnetom pre ďalšie povstalecké skupiny, aby prišli k rokovaciemu stolu.

 

Návrh dohody zakotvoval amnestiu pre členov Hezbe islámí, vrátane tých, ktorí sú vo väzení, a záväzok Afganistanu usilovať sa o odstránenie Hekmatjára z tzv. čiernej listiny OSN. Spojené štáty označujú Hekmatjára za "globálneho teroristu". Vo všeobecnosti sa predpokladá, že žije v Pakistane, i keď jeho prívrženci tvrdia, že sa ukrýva v Afganistane.

 

Hekmatjár sa na zozname "teroristov" ocitol za podporu útokov islamistického Talibanu a povstalcov z al-Káidy, hoci pre mnohých Afgancov je hrdinom. V 80. rokoch minulého storočia totiž s podporou USA viedol mudžáhidov bojujúcich proti sovietskej okupácii tejto stredoázijskej krajiny.

 

Jeho Islamská strana, ktorú v roku 1975 založil, má niektoré ciele podobné ako Taliban. Je zameraná proti centrálnej vláde v Kábule a snaží sa o vyhnanie medzinárodných koaličných síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies