Mierotvorca z Rwandy zastrelil v SAR štyroch svojich kolegov

NETKY.SK • 8 August 2015, 18:03 • 2 min
Mierotvorca z Rwandy zastrelil v SAR štyroch svojich kolegov

ABIDJAN/BANGUI - Rwandský vojak slúžiaci v Misii OSN v Stredoafrickej republike (MINUSCA) zastrelil dnes štyroch svojich krajanov a následne spáchal samovraždu.

slovakia

left justify in out

Incident si vyžiadal aj osem zranených, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na rwandské ministerstvo obrany.

 

K incidentu došlo okolo 05.45 h miestneho času (06.45 h SELČ) v sídle rwandského práporu v hlavnom meste Bangui.

 

Motív činu vojaka je predmetom vyšetrovania, no okrem terorizmu sa berie do úvahy aj jeho duševná choroba, uviedol vo vyhlásení hovorca ministerstva, brigádny generál Joseph Nzabamwita.

 

Stredoafrickou republikou zmieta násilie od marca 2013, keď sa moci chopilo islamistické hnutie Séléka. Jeho jednotky obsadili hlavné mesto Bangui, zosadili prezidenta Francoisa Bozizého a za novú hlavu štátu vyhlásili svojho vodcu Michela Djotodiu. Rozsiahle porušovanie ľudských práv zo strany Séléky viedlo k vytvoreniu jednotiek kresťanskej sebaobrany "anti-Balaka", čo spustilo vlnu sektárskych bojov.

V januári 2014 bol Djotodia pod silným medzinárodným tlakom nútený odstúpiť, ale mierovým silám, zloženým z francúzskych vojakov a príslušníkov síl Africkej únie, a slabej dočasnej vláde sa nepodarilo nastoliť poriadok.

 

Cieľom misie MINUSCA je od vlaňajšieho septembra zaisťovať bezpečnosť počas pôsobenia prechodnej vlády. Pôsobí v nej 10.800 vojakov z Burundi, Kamerunu, Konžskej republiky, Konžskej demokratickej republiky, Rovníkovej Guiney, Gabonu, Rwandy, Maroka, Senegalu, Pakistanu a Indonézie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies