Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá cez deň v Tatrách i vo Fatrách

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:13 • 2 min
Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá cez deň v Tatrách i vo Fatrách

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice hrozí aj dnes popoludní vo vysokohorskom teréne Tatier i Fatier. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Denné oteplenie a slnečné žiarenie stupňujú lavínovú hrozbu najmä na slnkom osvietených svahoch. Niektoré extrémne strmé svahy majú iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Pri jej veľkom dodatočnom zaťažení sa nebezpečne zvyšuje pravdepodobnosť uvoľnenia lavínových zosuvov.

 

Ráno bolo na horách polojasno a fúkal čerstvý, vo Fatrách až silný západný vietor v nárazoch rýchlosťou do 18 m/s. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom oteplení pohybovala od - 2 do + 6 stupňov Celzia. V uplynulých hodinách nepripadol žiadny nový sneh.

 

Snehová pokrývka sa vo všeobecnosti usádza a stabilizuje, ale zrána tvrdý zmrznutý povrch vysokohorských svahov cez deň vlhne. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter. Na juhovýchodne orientovaných svahoch a žľaboch sa môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies