Mierne lavínové nebezpečenstvo sa v Tatrách zmení na zvýšené

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 09:38 • 2 min
Mierne lavínové nebezpečenstvo sa v Tatrách zmení na zvýšené

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Vo všetkých slovenských pohoriach je dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Vysokých a Západných Tatrách vznikne v popoludňajších hodinách hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Vplyvom oteplenia bude počas dňa snehová pokrývka na uvedených svahoch len mierne až slabo spevnená. Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Z vlhkého až mokrého snehu sa môžu uvoľniť malé a stredné, výnimočne aj veľké spontánne lavíny," zdôraznil Lizuch.

 

Dnes ráno bolo na horách jasno. Ráno fúkal mierny až čerstvý vietor južných a juhovýchodných smerov rýchlosťou do 40 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala od -6 do 2 stupňov Celzia. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Za poslednú periódu sneženia pripadlo na severnej strane Tatier 30 až 50 cm nového snehu, ktorý bol vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Na mnohých exponovaných miestach v najvyšších polohách Tatier je hlavne zrána povrch snehu tvrdý až ľadový, inde sa nachádzajú nestabilné snehové dosky a vankúše nového naviateho snehu s výškou 50 až 80 cm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies