Mierne lavínové nebezpečenstvo platí v Západných a Vysokých Tatrách

NETKY.SK • 11 Január 2022, 09:26 • 2 min
Mierne lavínové nebezpečenstvo platí v Západných a Vysokých Tatrách

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Vo vysokých polohách Západných a Vysokých Tatier platí v utorok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre a v nízkych polohách pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Dodal, že oteplenie predchádzajúcich dní spôsobilo masívny úbytok snehovej pokrývky, ktorá následne zamrzla. „Súvislá snehová pokrývka sa udržala v stredných a vysokých polohách. Lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, a to hlavne na severných, severovýchodných a východných orientáciách najvyšších polôh. Tam je možné v úzkych strmých žľaboch uvoľniť lavínu pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ uviedol.

 

img

 

Počasie v slovenských pohoriach ovplyvňuje oblasť s vysokým tlakom na severe. Teploty sa podľa Sedláka pohybujú od mínus 18 stupňov Celzia v najvyšších polohách do mínus desiatich stupňov Celzia na podhorí. Fúka severovýchodný vietor s rýchlosťou 8 až 12 metrov za sekundu, v nárazoch v najvyšších polohách do 15 metrov za sekundu.

 

Možno vás zaujme: Už čoskoro poputujú pohľadnice do vesmíru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies