Mierne lavínové nebezpečenstvo je v najvyšších polohách Vysokých Tatier

NETKY.SK • 24 December 2016, 10:14 • 2 min
Mierne lavínové nebezpečenstvo je v najvyšších polohách Vysokých Tatier

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

V ostatných pohoriach na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Sneh je rozložený nerovnomerne, lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne a pozornosť si vyžadujú najmä žľaby a terénne pasce. Snehová pokrývka je však dobre spevnená, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Pri oteplení v poludňajších a popoludňajších hodinách na strmých svahoch môže dôjsť k uvoľneniu splazov a malých lavín. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, riziko vzniku lavín vo Fatrách, Západných a Nízkych Tatrách je stále nižšie vzhľadom na malú výšku snehovej pokrývky," uviedol Lizuch.

 

Po skoro týždňovej perióde inverzného počasia sa v našich horách na Štedrý deň chystá zmena. Od západu postupne začína pribúdať oblačnosť a začína sa aj mierne ochladzovať. Ráno bolo na horách jasno až polojasno (na západe). Teplota sa pohybovala od mínus sedem do plus štyri stupne Celzia. Fúkal čerstvý až silný vietor západných smerov s rýchlosťou do 50 kilometrov za hodinu, vo Veľkej Fatre až prudký vietor do 65 kilometrov za hodinu, v nárazoch až do 75 kilometrov za hodinu.

 

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Sneh z poslednej periódy sneženia je uložený v teréne veľmi nerovnomerne. Väčšie množstvo snehu je v žľaboch, terénnych pascách a na záveterných orientáciách terénnych vyvýšenín. Povrch snehu je zrána prevažne zmrznutý až tvrdý, miestami sa vyskytuje poľadovica, cez deň zmokrie, hlavne v nižších a stredných polohách. Výška snehovej pokrývky pre toto obdobie je však všeobecne podpriemerná vo všetkých pohoriach, skonštatoval Lizuch.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies