Mierne lavínové nebezpečenstvo je len vo Vysokých Tatrách

NETKY.SK • 20 Február 2017, 08:52 • 2 min
Mierne lavínové nebezpečenstvo je len vo Vysokých Tatrách

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom prostredí Vysokých Tatier naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach je len malá hrozba lavínových zosuvov, prvý stupeň.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Milan Lizuch, ochladenie v ostatných dňoch výrazne stabilizovalo snehovú pokrývku. Nebezpečenstvo je podľa neho najmä na južných a juhovýchodných svahoch v najvyšších polohách. "Snehové zrážky v spojení s miernym vetrom tu vytvorili vankúše a dosky. Hlavne pri veľkom zaťažení snehovej pokrývky môžu tieto útvary predstavovať zvýšené riziko uvoľnenia lavín," upozornil.

 

Dnes ráno bolo na horách väčšinou jasno, miestami polojasno, ojedinele zamračené s nízkou oblačnosťou. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozmedzí od mínus osem až po mínus tri stupne Celzia. Fúkal prevažne severný vietor s rýchlosťou do deväť metrov za sekundu. Nový sneh za posledných 24 hodín nepripadol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies