Miera rizika chudoby u žien za posledné roky narastá

NETKY.SK • 6 Júl 2010, 12:24 • 2 min
Miera rizika chudoby u žien za posledné roky narastá

Miera rizika chudoby u žien za posledné roky narastá

slovakia

left justify in out

Chudobou na Slovensku viac trpia ženy ako muži. Podľa poslednej európskej štatistiky je rozdiel medzi pohlaviami takmer dva percentuálne body. Miera rizika u žien je totiž 11,9 %, pričom u mužov dosahuje 10,1 %.
      Z EU SILC 2009 ďalej vyplýva, že ohrozenie chudobou u žien za posledné roky narastá. Kým za rok 2007 štatistiky ukázali 11,1 %, v ďalšom roku to bolo 11,4 % a za rok 2009 už 11,9 %. Ohrozenie mužov za tri roky pritom narástlo iba o 0,8 percentuálneho bodu.
      Celkovo je chudobou ohrozených 11 % ľudí. Ide tak o každého Slováka, ktorého mesačný príjem je nižší ako 283 eur. Práve táto suma totiž tvorí 60-% hranicu národného disponibilného príjmu za minulý rok. Táto suma medziročne vzrástla o 44 eur, teda 18,4 %.
      Alarmujúcejší ako miera rizika chudoby je na Slovensku počet ľudí, ktorí trpia materiálnymi nedostatkami. Tých je totiž takmer tretina. V praxi teda znamená, že 62 % chudobných si nemôže dovoliť jesť každý druhý deň mäso, 84 % si nemôže zaplatiť týždennú dovolenku mimo domácnosti, 14 % si nedokáže zabezpečiť vo svojej domácnosti teplo, 13 % domácností má nedoplatky na platbách, ktoré súvisia s bývaním. Až 76 % je neschopných zaplatiť neočakávané výdavky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies