Miera nezamestnanosti v októbri mierne klesla, dosiahla 13,29 %

NETKY.SK • 22 November 2011, 03:38 • 2 min
Miera nezamestnanosti v októbri mierne klesla, dosiahla 13,29 %

Miera nezamestnanosti v októbri mierne klesla, dosiahla 13,29 %

slovakia

left justify in out

img

Počet nepracujúcich Slovákov v októbri tohto roka mierne klesol. Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 13,29 %. "Došlo k určitej stabilizácii. Rast nezamestnanosti sa momentálne zastavil a zaznamenali sme dokonca drobný pokles o 0,08 percentuálneho bodu (p.b.)," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii šéf Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Ivan Juráš.

Podľa dnes zverejnenej štatistiky ústredia práce bolo v októbri na úradoch práce evidovaných 390.125 uchádzačov o zamestnanie. Z nich mohlo okamžite do práce nastúpiť 354.643. Ich počet tak v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 2007 žiadateľov.

V prípade, ak by sa miera nezamestnanosti počítala z celkového počtu uchádzačov, dosiahla by 14,62 %, pričom medzimesačne poklesla o 0,02 p. b. V takom prípade by sa do ich počtu započítavali aj nepracujúci, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania, napríklad pre ochorenie.

V októbri pribudlo do evidencie úradov práce 30.066 osôb. Naopak, odišlo z nich 30.500 osôb. V tomto prípade ide o Slovákov, ktorí si našli prácu alebo ich úrady práce vyradili z ich evidencie. Práve odtok evidovaných bol najdôležitejším faktorom na zníženie miery nezamestnanosti. "Viac ako 62 % z nich si našlo trvalú prácu," zdôraznil Juráš.

K odtoku prispeli nové firmy, ale aj rozširovanie výroby na veľkej časti územia krajiny. V Tornali išlo o nový závod, v Gelnici dal prácu nový priemyselný park a v Bratislave začal Volkswagen s výrobou nového modelu auta. O prácu sa postarala aj automobilka Kia Motors Slovakia a jej subdodávatelia v okolí Žiliny a Martina.

V prípade krajov stagnovala či klesla miera nezamestnanosti vo všetkých, okrem Bratislavského. Ten stále vykazuje najnižšie čísla, za október 5,43 %. Nasledoval Trnavský (8,70 %), Trenčiansky (9,60), Žilinský (11,58), Nitriansky (12,79), Košický (18,56), Prešovský (18,62) a ako posledný skončil Banskobystrický kraj (19,33 %).

V priemere bol v desiatom mesiaci roka jeden nepracujúci zaregistrovaný na úradoch 14 mesiacov. Tento ukazovateľ v októbri oproti septembru klesol o 0,06 mesiaca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies