Miera nezamestnanosti v marci mierne klesla na 14,68 %

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 16:24 • 2 min
Miera nezamestnanosti v marci mierne klesla na 14,68 %

BRATISLAVA - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v marci oproti februáru klesla o 0,03 percentuálneho bodu na 14,68 %. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

slovakia

left justify in out

Ku koncu marca evidovali úrady práce 396 252 nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Medzimesačne ide o pokles o 818 osôb. V porovnaní s marcom 2012 miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac vzrástla o 0,99 percentuálneho bodu a počet evidovaných nezamestnaných sa zvýšil o 26,4 tisíc.

Celkový počet nezamestnaných, vrátane ľudí na "péenke“ alebo na absolventskej praxi, bol ku koncu marca na úrovni 431,4 tisíc. V porovnaní s februárom tohto roka ide o pokles o 5,7 tisíc osôb. Miera nezamestnanosti, ktorá je vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných, v marci medzimesačne klesla o 0,22 percentuálneho bodu na 15,98 %. V porovnaní s marcom 2012 však vzrástla o 0,87 percentuálneho bodu. "Je to len mierny optimizmus,“ uviedol šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Je presvedčený o tom, že trend poklesu miery nezamestnanosti by mal pokračovať aj v apríli vzhľadom na nástup sezónnych prác.

Minister práce a sociálnych vecí informoval aj o priebežných údajoch k národnému projektu na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých do 29 rokov, ktorý sa zameriava na podnikateľské subjekty. Druhým projektom na zamestnávanie mladých ľudí do 29 rokov je národný projekt na podporu zamestnávania nezamestnaných v samospráve. "Celkove máme cez tieto dva projekty záujem vytvoriť 13 647 nových pracovných miest," povedal Richter. Ako uviedol, k 15. aprílu tohto roka požiadali podnikatelia a samospráva o podporu vytvorenia 6 940 pracovných miest. "Počet pracovných miest v rámci uzatvorených zmlúv predstavuje 4 739," dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

"Najnovšie údaje o výške evidovanej nezamestnanosti potvrdzujú, že vláde Smeru sa stále nedarí zabezpečiť istoty zamestnanosti. Výška nezamestnanosti stále dosahuje extrémnu výšku, čo sa odzrkadľuje na poklese životnej úrovne na Slovensku," reagoval na zverejnené čísla podpredseda KDH Miloš Moravčík. Štatistiky podľa neho vylepšuje len nárast kvázi štátnych zamestnancov platených z európskych projektov. "Nijako inak sa totiž nedajú nazývať pracovné miesta, pri ktorých štát prepláca mzdové náklady," upozornil. Politikou Smeru je podľa Moravčíka umelé vytváranie štátom dotovaných miest. "Umelé miesta vznikajú a zdravé udržateľné zanikajú," tvrdí podpredseda KDH.

Medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti o 0,03 percentuálneho bodu podľa predsedu predstavenstva personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboša Sirotu odráža aktuálnu ekonomickú situáciu. "Na trhu chýbajú výraznejšie vplyvy, ktoré by mohli nezamestnanosťou relevantne zahýbať. Nič sa nezmenilo ani v oblasti legislatívy, či štátnej regulácie," uviedol. Marcové čísla tak podľa Sirotu nemožno v kontexte predchádzajúceho dlhodobého rastu nezamestnanosti ešte považovať za zvrátenie negatívneho trendu. To podľa neho potvrdzuje i fakt, že v medziročnom porovnaní je nezamestnanosť stále o približne jeden percentuálny bod vyššia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies