Microsoft už heslám neverí, chce vsadiť na biometrické prihlasovanie

NETKY.SK • 2 Január 2018, 12:41 • 2 min
Microsoft už heslám neverí, chce vsadiť na biometrické prihlasovanie

NEW YORK – Svetový gigant Microsoft chce skončiť s klasickými písanými heslami. Tvrdí, že už nie sú bezpečné a sú ľahko prekonateľné. Budúcnosť vidí v biometrickom prihlasovaní sa, teda pomocou skenovania našich častí tela.

slovakia

left justify in out

Suzanne Choneyová zo spoločnosti Microsoft uviedla, že klasické heslá prinášajú celú radu nevýhod a problémov. Je toho názoru, že prihlasovacie písané heslá prežitkom, ktorý nie je schopný nás dostatočne chrániť pred hackermi.

 

Ďalším problémom je, že užívatelia spravidla používajú rovnaké heslá na rôznych účtoch, ktoré sú spravidla veľmi jednoduché. Ukradnutie identity tak nie je žiaden problém. Len počas minulého roka až 81% uniknutých dát súviselo s narušením identity jednotlivca.

 

Jej slová potvrdzujú aj informácie o odhalených únikoch dát, kde sa objavujú stále rovnaké výrazy ako "123456“ alebo „qwerty“, či „admin“ a podobne. Konkrétne tieto úniky pochádzajú zo služieb, kde nehrozí odcudzenie identity, no na druhú stranu poukazuje na fakt, že namiesto toho, aby si ľudia pamätali viacero zložitejších hesiel, sú pohodlní a jedno heslo používajú pri viacerých službách. Dôkazom nedôvery v písané heslá sú aj samotní odborníci, ktorí si čoraz častejšie obmieňajú. Informoval portál idnes.cz.

 

Podľa Microsoftu, ale aj ďalších firiem, používanie hesiel bude postupne ustupovať a budú nahradené. „Po niekoľko desaťročí sa zameriavame na zabezpečenie prístrojov,“ uviedol vo svojom príspevku viceprezident spoločnosti Microsoft, Bret Arsenault. "Tento model potrebujeme prepracovať. Zabezpečiť zariadenie je dôležité, ale nestačí. Mali by sme taktiež zamerať na zabezpečenie individualít. Môžeme vylepšiť vašu bezpečnosť tým, že vám umožníme stať sa heslom,“ dodal viceprezident Microsoftu.

 

Spoločnosť má na mysli systém prihlasovania Windows Hello, ktorý je súčasťou Windows 10. Systém je pripravený pomocou vašich biometrických senzorov overiť vašu identitu a prihlásiť sa k účtom, ktoré spravujete. Žiaľ ale ani toto overenie nie je 100% a pri väčšej námahe sa dá prekonať, tak ako sa to podarilo aj firme SYSS, ktorá si vytlačila hlavu používateľa a tak získala prístup do jeho účtov. Takéto riziko hrozí najmä vtedy, ak užívateľ neaktualizuje svoj systém podľa potreby.

 

Podobne to vnímajú aj výrobcovia mobilných telefónov, ktorí najnovšie volia práve biometrické prihlásenie do uzamknutého zariadenia. Prihlasovanie sa cez skener tváre, dúhovky či otlačku prstu sa snaží propagovať aj organizácia FIDO (Fast Identity Online Alliance, v ktorej sa angažuje aj Microsoft. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona