Microsoft má nového generálneho riaditeľa

NETKY.SK • 4 Február 2014, 19:15 • 2 min
Microsoft má nového generálneho riaditeľa

SEATTLE - Americký softvérový gigant Microsoft vymenoval za nového generálneho riaditeľa Satya Nadella, ktorý vo firme pracuje 22 rokov.

slovakia

left justify in out

Ukončil tak zdĺhavé obdobie hľadania nástupcu po Stevovi Ballmerovi, ktorý vlani v auguste oznámil, že odchádza do dôchodku. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
     
Podľa vyhlásenia Microsoftu 46-ročný Nadella okamžite vystrieda vo funkcii svojho predchodcu a stane sa tak v poradí tretím šéfom spoločnosti.
     
Okrem toho Microsoft dnes oznámil, že prvý riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Bill Gates sa vzdá funkcie predsedu správnej rady, aby sa mohol viac venovať vývoju produktov a svojej filantropickej nadácii. Na čele správnej rady ho vystrieda John Thompson, ktorý zastával funkciu riaditeľa vývoja.
     
Nový generálny riaditeľ Microsoftu sa narodil v Indii a do americkej firmy nastúpil v roku 1992. Viedol oddelenie internetových služieb a má veľké skúsenosti s tzv. cloud computingom. Stojí však pred neľahkou úlohou. Potrebuje zvýšiť podiel Microsoftu na spotrebiteľskom trhu, kde ho už predbehli súperi.
     
Podľa odborníkov má Nadella všetku potrebnú kvalifikáciu, ale investorov zaujíma najmä to, či dokáže priniesť zmeny, ktoré firmu posunú dopredu. Koncern totiž prechádza transformáciou. Dôvodom sú zhoršujúce sa výsledky. V roku 2012 využívalo jeho operačný systém Windows už len 19 % spotrebiteľov, zatiaľ čo v roku 2000, keď trhu dominovali stolné počítače, to bolo až 93 % užívateľov. Klasické počítače však nahrádzajú tablety a smartfóny a Microsoft má len 5-% podiel na trhu s týmito produktmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona